Otomotiv
Giriş Tarihi : 27-09-2017 12:24   Güncelleme : 27-09-2017 12:24

Ticaride güç yeniden şekilleniyor

Nikola Motor Company ve Bosch, kamyonlar ve çekiciler için elektrikli güç aktarma mekanizması için çalışmalara ağırlık verdi. Kamyon için yakıt hücresi ve ticari araç e-Aks’ın seri üretimleri 2021 yılında başlayacak.

Ticaride güç yeniden şekilleniyor

Elektrifikasyon tahminlerin de ötesinde gelişiyor. Nikola Motor Company 2021’de yollardaki treylerli çekicilerin yaklaşık iki misli yani 1,000 beygir gücünde olan (2700 Nm tork) sınıf 8 hidrojenli-elektrikli kamyonları Nikola One ve Nikola Two’yu piyasaya çıkartacak. Nikola’nın önceden duyurduğu gibi, bu araçların ı “sıfır lokalemisyonlu” olacak.

Nikola kamyonlarının temelinde Bosch ile ortak çalışması sayesinde geliştirdiği yeni bir güç aktarma mekanizması buluyor. İki şirket bu mekanizmayı yeniden tasarladı. Bosch’un e-Aks uzmanlığı Nikola’nın elektrikli kamyonlarını pazara sunmada hızlı hareket edip agresif bir yol izlemesini sağladı.

Bosch’un Ticari Araçlar Organizasyonundan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Dr. Markus Heyn, “Bosch elektromobilite çözümlerinin gelişimini destekliyor. İster köklü OEM’ler, ister start-up’lar için olsun, Bosch gelişimi hızlandırmakta ve pazarda hızlı aşamalar kaylmesine destek olmaktadır” .

Nikola CEO’su Trevor Milton ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “Pazara bugüne kadarki en gelişmiş treylerli çekiciyi sunma hedefimizi iddialı bir şekilde sürdürüyoruz. Güç aktarma mekanizması için bizim takımımızın hızına uyabilecek yenilikçi ve esnek bir iş ortağına ihtiyaç vardı. Bosch otomotiv sınıfı donanım ve yazılımla hızla pazara çıkmamızı ve vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmemizi sağladı.”

Bosch’un geliştirdiği e-Aks motor, güç elektronikleri ve şanzımanın tek bir kompakt ünitede yer aldığı, ölçeklendirilebilir ve modüler bir platformdur. Bu da onu küçük otomobillerden hafif kamyonlara, her türlü araç için uygun hale getirmektedir. Nikola ile Bosch bu birikimi kullanarak uzun burunlu çekicilere yönelik dünyanın ilk dual motorlu ticari araç e-Aks’ını pazara sunacak.