Dernekler
Giriş Tarihi : 12-10-2017 21:59   Güncelleme : 12-10-2017 21:59

Celil Anık: 4’ncü dönem başkanlığa adayım…

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, 4’ncü dönem başkanlığa yeniden aday olduğunu açıkladı. Anık, Türkiye’de taksi sektörüne kazandırdığı ilklerle adından her zaman söz ettiren ve sektörün duayen ismi. Kadın sürücüler ve sarı taksi uygulaması ile Türkiye’ye yenilikleri getiren Anık ile seçim sürecini konuştuk.

Celil Anık: 4’ncü dönem başkanlığa adayım…

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık ile 2018 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşecek oda seçimlerini konuştuk.  Taksi sektöründe “ilklerin başkanı” olarak İzmir’e ve Türkiye’ye kazandırdıklarını anlatan Anık, yeni dönemde eğitime ağırlık vereceğini söyledi.

• Oda seçimlerini ne gerçekleştireceksiniz?  Oda seçimlerine mevcut yönetimle mi gideceksiniz? Sürpriz değişiklikler olacak mı?


2018 İLK ÇEYREKTE İZMİR’DE SEÇİM VAR
Bizim oda seçimlerimiz 1 Ocak-30 Mart 2018 tarihleri arasında yapılır. Seçimi bu aralığında istediğiniz tarihe gün alırsınız. Daha günümüzü almadık.  Seçime mevcut yönetimle gideceğiz. Ekibimizin hepsi başarılı. Mutlaka yönetimlerde artı eksi isimler olur.

• Rakipler var mı tek aday mısınız?

ANIK TEK ADAY
Şu ana kadar adaylığını açıklayan olmadı. Ortada aday olacağını söyleyerek dolaşanlar var. Bizim için kimin aday olacağı önemli değil. Ne iş yapacağı önemli. Biz 12 sene önce başladığımız noktadayız. O gün hangi şevkle başlamışsak bugün aynı şevk ve arzuyla işimize devam ediyoruz.

• 12 senedir başkansınız. İhracatçı birliklerinde 2 dönem kuralı getirildi. 12 sene uzun değil mi başkanlık için?

SEKTÖRE HER DAİM HİZMET EDERİZ
Dördüncü dönemim olacak. Bizde sene kuralı yok. Oda ve borsalarda dönem sınırlaması yok. Başarılı olan insanlar seçiliyor. Bunu böyle değerlendirmek gerekiyor. Bu sene kavramına pek takılmıyorum. Eğer siz başarılıysanız, seviliyorsanız iyi bir çalışmanız varsa aday olun. Eğer siz sınırlandırma getirmeyi düşünüyorsanız önce milletvekili seçimlerine getirin iki dönem kuralını. Sadece STK’ları sınırlandırmak isterseniz yanlış bir şey. Bizim için önemli değil. Biz odanın içinde de olsak dışında da olsak hizmet ederiz.

• Seçim programınız nedir? Yeni dönemde hedefleriniz nelerdir?

TÜRKİYE’YE İLKLERİ GETİRDİK
Mevcut hizmetleri devam ettiriyoruz. Bizde proje bitmez. Biz Türkiye’de ilk defa 2006 yılında araç yenileme kampanyasını başlatarak bir model haline getirdik. Türkiye’de ilk defa İzmir’de gece tarifesini kaldırdık ve bu uygulama tüm Türkiye’ye örnek . Şu an İzmir’de genç bir filomuz var. ÖTV çalışmasının öncülüğünü yaptık.

• ÖTV sektöre ne kazandırdı?

YÜZDE 20-25 ARASI ÖTV İSTİYORUZ
En az bir taksiciye kazandırdığı katkı 20 bin TL. 2 bin 824 taksi var İzmir’de. Aldığınız aracın modeline göre en düşüğü 18 bin TL’lik ÖTV kazancı var taksicilerimizin. Eğer siz 150 bin TL’lik araç alırsanız 50 bin TL gibi bir istifadeniz oluyor. Bu taksici esnafımız için büyük bir katma değer. Tabii bizim baştan beri savunduğumuz sıfır ÖTV değildi. Bu uygulamayı çıkaranlara teşekkür ediyorum. Ancak bizim otomotiv grubu olarak öğimiz ÖTV yüzde 45. Aynı şekilde yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüs gibi diğer grupların öği ÖTV yüzde 4 ile yüzde 8 arasında. Bunlar hafif ticari diye geçer. Burada çok büyük bir handikap ve haksızlık var. Biz yüzde 45 ÖTV ödüyoruz aynı yolcuyu taşıyoruz. Diğer yolcu taşımacıları ise yüzde 4 ile 8 arasında ÖTV ödüyor. ÖTV’nin makul bir seviyeye indirilmesini ve bunun sürekli olmasını istedik. Biz sıfır ÖTV istemiyoruz. Yüzde 45 olan ÖTV’nin yüzde 20-25 seviyesine indirilmesini istiyoruz. Yarı yarıya ödemeye razıyız. Eğer biz filolarımızı gençleştireceksek, yurt dışı ve yurt içindeki yolcularımıza daha konforlu hizmet vereceksek mutlaka bizim ÖTV oranımızın inmesi gerekiyor. Bir sefere mahsus olarak yüzde sıfır ÖTV uygulandı. Bu çare değil. Mutlaka yüzde 45’lik ÖTV’mizin yüzde 20-25 arasına inmesi gerekir. Biz bunu severek öderiz.

• Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV)  zam yapılmışken,  ÖTV’de indirim bekliyor musunuz?

ÖTV İNDİRİMİ EKONOMİYİ ETKİLEMEZ
Bizim önümüzde bir süreç var. Bu süreç Haziran 2019’da bitiyor. Çünkü bizim ÖTV indirimimizden herkes bir sefere mahsus istifade ediyor. Tabii ki ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları da göz önüne almak gerekiyor. Ama bizim istediğimiz ekonomiyi zora sokacak bir işlem değil. Biz ticari olarak kullandığımız araçlara yüzde 45 gibi çok yüksek oranda ÖTV ödüyoruz. Yani özel araç gibi değerlendiriyoruz. Bunla yolcu taşıyoruz. 3 yıl aracımızı satamıyoruz. Ancak araç perte çıkarsa satabiliyoruz. Satarsan şayet devlet ÖTV’yi geri alıyor. Taksicilere yine 3 şartı getirilsin ben o aracı kullanırım. Ticaretini yapmış olmam. Eğer devlet benim buradan kaybım ğunu düşünürse diye söylüyorum bunu. Biz mutlaka ÖTV’nin yüzde 20-25 arası olmasını talep ediyoruz.

• Kadın taksi sürücüleri ile ilgili bir proje başlattınız…

5 KADIN TAKSİCİ İZMİR’DE
Evet, biz Türkiye’de ilk defa başlattık. Kadın sürücülere eğitim verdik, sertifikalandırdık. Bu kadın sürücülerimizden beşi şuan çalışıyor. Tabii zor bir proje. Burası Türkiye ve bunu insanlara kabullendirmek zor. Yavaş yavaş talep eden kadın üyelerimize destek oluyoruz. Bu projemizin de başarıya ulaşacağına inanıyorum. Ulusal medyada gündeme geldi. Belirli duraklara rica ederek kadın sürücülerimizi işe başlatıyoruz.

• “Sarı taksi” uygulaması nedir? Bu ne sağlıyor?

ACİL DURUMDA ARACIN İÇİNİ DİNLEYEBİLİYORUZ
Yine Türkiye’de ilk defa bir sistem kurduk. Burada 24 saat İzmir’deki tüm taksileri ekrandan izleniyor. Taksimetreye entegreli bir sisten. Örneğin şoförün can güvenliği, araçtaki acil butonla şoförün başına herhangi bir şey geldiği şoför butona bastığında 6 saniye içerisinde bizim merkez duyuyor. Biz anında 155 Polis İmdat’a bildiriyoruz. Aracın içini dinlemeye alıyoruz. Aracı takibe başlıyoruz ekrandan. Bu öncelikle şoförün ve araca binen müşterinin can ve mal güvenliğini sağlıyor.

• Diğer şehirlerde neden uygulanmıyor bu? Bir maliyeti mi var? ‘’Sarı taksi’’ uygulamasının başka avantajları var mı?

KAYIP EŞYA SORUNUNU BİTİRDİK
Tabii ki maliyeti var. Örneğin siz araca bindiniz ve araçta cep telefonunuzu unuttunuz. İndiğiniz yeri bize saati ve koordinatı doğru bildirirseniz taksinin plakasını bilmeseniz bile biz size o aracı bulabiliyoruz. Kayıp eşya sorununu ortadan kaldırabiliyoruz. Saat 3’ü beş geçe şuradan bindim. 4’e çeyrek kala şurada indim derseniz biz sizin hangi arabaya bindiğinizi buluyoruz.

• İstanbul’da neden bu uygulama yok?

BENİ FAZLA GEZDİRDİN ŞİKAYETİNİ BİTİRDİK
İstanbul’da sadece akıllı telefon üzerinden giden bir sistem var. Zaman içerisinde orada da uygulanabilir. Sistem aynı da ‘bu şoförden şikayetçiyim beni istediğim yoldan götürmedi, beni gezdirdi’ sorununu da çözüyor. O aracı incelediğimizde sizi istediğiniz noktadan götürmediyse biz bunu görebiliyoruz. Yani o şoför uzun yoldan götürmüşse şoföre soruyoruz neden uzun yolu tercih ettin diye. Hatalıysa hakkında gerekli işlemi yapıyoruz. Fazla gezdirdin, beni dolaştırdın cümlesini ortadan kaldırdık. Bu Türkiye’de sadece bizde var.

• İzmir’de taksi sektöründe başka ilkler var mı odanızın imza attığı?

EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZ
Türkiye’de ilk defa komple eğitim çalışmasını biz başlattık. Biz her şoför arkadaştan SCR belgesi, psikoterapi ve uyuşturucu kullanmadığına dair belge alıyoruz. Bu eğitimde halkla ilişkiler, trafikte güvenli sürüş teknikleri, psikoloji gibi dersler veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de hedefimiz eğitim çalışmalarına ağırlık vermek. Esnafımızın ekonomik girdilerine nasıl yardımcı olabiliriz bunların çalışmasını yapacağız.

• Tek tip taksi durakları uygulamasını başlattınız… Süreç ne aşamada?

70 TAKSİ DURAĞINI YENİLEDİK
İzmir’de 1999 yılında yazıhanelerin kaldırılmasına karar verilmişti. Biz 2013’te belediyeye yaptığımız müracaatla, 3-4 ve 5 metrekarelik olarak taksi duraklarının yenilenmesini sağlıyoruz. 70 yazıhanemizi yerleştirdik. İzmir’de tek şanssızlığımız kaldırımların küçük olması. Arkadaşlarımı daha geniş daha ferah taksi durakları istiyor. İçinde lavabo vb. olsun. Kaldırım genişliği 2 metrekare iken bu sistemi her yere kuramıyoruz. Geniş olan yerlere gerekeni yapıyoruz. Geniş olmayan yerlere ise 3-4 metrekarelik yerleştiriyoruz.

• Son olarak seçim süreci ile alakalı mesajınız nedir?

ADAYIM KİMSEDEN KORKUM YOK
1 0cak-30 Mart tarihleri arasında seçimimiz var. Biz işbaşındakiler zaten işin başındayız, göreve talibiz. Kim çıkarsa çıksın herkese saygımız olur. Kimseden de korkumuz olmaz. Kendimize güveniyoruz ve kendimizden eminiz. Yaptığımız hizmetin farkındayız. Bizi gece 2’de de arasanız telefonumuz açılır. Burada açık kapı gördünüz. Bekleyenlere kapı hep açıktır. Ancak özel konu varsa kapı kapalıdır onun dışında hep açıktır.

Seher Yaşayacak – Ulaşım Gazetesi