Lojistik
Giriş Tarihi : 13-10-2017 20:43   Güncelleme : 24-10-2017 13:12

Talha Avrupa'ya açılıyor

Oluklu mukavva ambalaj fabrikasında sürekli nakliyecilerle sıkıntı yaşayan Talha Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Küçük, 2008 yılında 2 adet Mitsubishi kamyonet alır. Kendi nakliyesini kendisi yapan Küçük, aradan geçen süre içerisinde filodaki öz mal araç sayısını da 200'e çıkarttı. Talha Nakliyat Genel Müdürü Savaş Kaymaz, "Emniyet kemerimizi taktık, istikametimiz Avrupa" dedi.

Talha Avrupa'ya açılıyor

Yurtiçi taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren Talha Nakliyat, emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Uzman yönetim kadrosu  ve 750 personeli ile nakliye sektöründe hizmet veren Talha Nakliyat, Türkiye'nin farklı noktalarında bulunan 7 deposuyla tekstil, ayakkabı ve kozmetik sektörüne yönelik hizmet veriyor. Firmanın 200 adetlik özmal çekici filosu Ford Trucks, Scania, Volvo ve Mercedes-Benz markalarından oluşuyor. Firma treylerde ise Tırsan ve Otokar-Fruehauf'u tercih ediyor. Artık tüm markaların çevreci ve yakıt tasarruflu araçlar ürettiklerinin altını çizen firma Genel Müdürü Savaş Kaymaz, yeni araç alırken alım maliyetini, kullanım süresince işletme giderlerini  ve ikinci el değerlerini göz önünde bulundurduklarını dile getirdi. Treyler konusunda ise her önceliğin Türk markaları ğunu söyledi.

İnsana, insan ğu için değer veren ve insan odaklı çalışmalarıyla öne çıkan Talha Nakliyat'ın dünü ve bugününü konuştuk. Hadımköy tesislerinde Talha Nakliyat CEO'su Aldullah Küçük, Genel Müdürü Savaş Kaymak ve Satınalma Müdürü Halil İbrahim Dorul bizleri karşıladı. Ulaşım Gazetesi okurları için sıcak ve samimi bir ortamda şirket ile ilgili söyleşi gerçekleştirdik.

Her şirketin bir çıkış hikayesi var. Talha Nakliyat'ın da hikayesi nedir? Bundan biraz bahseder misiniz?

ZAMANINDA TESLİMAT

Yıl 2008... Lcwikiki Gurubu'nda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Küçük, Küçükler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ve Makro Ambalaj'ın Genel Müdürü Yusuf Küçük... Ürettiğiniz malın, müşteriye eksiksiz ve ında ulaştırılması çok önemli!.. O dönem nakliyeciler ile sıkıntılar yaşanıyor... Sektördeki bu boşluğu gören Yusuf Küçük, 2 adet Mitsubishi kamyonet alıp, kendi nakliyesini yapmaya karar verir. Hayata geçirdiği projeyle kendi nakliyesini kendi aracıyla yapmaya başlayan Yusuf Küçük, kiralık araçlarda yaşadığı müşteri memnuniyetsizliğini ortadan kaldırır. Müşteriler mutludur. Haliyle Yusuf Küçük'te mutludur!..

LCWİKİKİ ARAÇ TALEP ETTİ

Daha sonra iş hacmi büyür, filoya 2 araç daha dahil olur derken, Lcwikiki Grubu'nun depoları tek bir yerde toplanması gerekiyor. Grup, Yusuf Küçük'ten araç talep eder... Ve Yusuf Küçük, filosu için 4 araç daha satın alır. Makro Ambalaj ile başlayan nakliye işlerine Lcwikiki de dahil olur. Zaman içerisinde Lcwikiki'nin hacmi büyüdükçe, Talha Nakliyat'ında araç sayısı artar. Bugün gelinen noktada 200 adet özmal aracı bulunan Talha'nın da işin hacmiyle birlikte boyutu değişir ve nakliyeden lojistiğe döner. Artık Talha Nakliyat, Lcwikiki ve Küçükler Holding'e hizmet sunmaktadır. Yılların tecrübesi, yolların ustalığı ile artık sektördeki boşluk dolmuştur. 2008 yılında kurulan ve bugünlere kadar uzayan bir serüvenin meyvesidir Talha!.. Devamı olacaktır. Lojistik sektörüne büyük bir geçiş yaptı. Şuan yurtiçi kara nakliyede çok güçlü!.. 10'uncu yıl hedefi ise uluslararası arenada gövde gösterisi yapmak!..

Lojistik alanındaki yatırımlarınız nedir?

AYNI ANDA 30 İLDE

Mutlak müşteri memnuniyeti sağlamak amacıyla 2008 yılında çıkılan yolda alanında uzman Yurtiçi nakliye ve lojistik firması haline geldi. İstanbul Avrupa yakası ile Anadolu yakası başta olmak üzere Antalya, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli'de toplam 7 adet bölge deposu bulunmaktadır. Depolar yılın 360 günü tam kapasite çalışıyor ve aynı anda 30 il'e anlık sevkiyat yapıyor. 2018 yılı içerisinde planlanan depo yatırımları ile birlikte bölge depo sayıları 10'a yükselecek. Bu sayede ise Türkiye'de günlük ulaşılması hedeflenen il sayısı ise 50'ye çıkacak. 2018 yılı içerisinde depo yatırımlarının gerçekleşeceği bölge ise Çukurova ve Orta Karadeniz olarak planlandı.

Müşteriniz Lcwikiki ve Küçükler Holding'in iş hacmi mi arttı ki siz 2018 yılında yatırımlara ağırlık verdiniz?

DAĞITIM AĞI GENİŞLEYECEK

Talha Nakliyat'ın hizmet verdi kuruluşların hem o bölgedeki dağıtımlarını alacak hem de iş hacmini arttırarak yeni bölgeler oluşturup, dağıtım ağını genişletmeyi planlıyoruz. Hem bu sayede mevcut müşterilerimizin yanında yeni müşterileri gurupları oluşturmayı hedefledik. Lcwikiki'nin lojistik operasyonları ile birlikte Taha Giyim'e de hizmet veriyoruz. Hammaddeden işlemeye, işlemeden dikime, dikimden bitmiş ürünü depolamaya, depodan tüketiciye kadar olan lojistiğin tüm evrelerini uzman ekibimiz ile gerçekleştiriyoruz.

BİR KOLDA İKİ KARPUZ...

Tekstil, ayakkabı ve kozmetik lojistiği alanında uzmanlaştık. Şuanda sektöre baktığımız tekstil lojistiği alanında bir boşluk var. Lojistik firmalarımız, tekstil firmalarına tam anlamıyla hizmet vermekte sıkıntı yaşıyor. Türkiye'deki lojistik anlayışında ne olursa yaparım mantığı hakim. Gerek nakliyesinde gerekse depolamada hepsini bir arada yapmaya çalışıyorlar. Ama Talha Nakliyat işte tam bu noktada bu anlayışa dur ve bir ayrım getirdi. Bir kolda iki karpuz taşınmaz!.. Ancak ayrı ayrı taşınırsa, karpuz bir bütün olarak gideceği yere ulaşır. Dolayısıyla bizin uzmanlaşmak isteyip de başardığımız alan tekstil lojistiğidir. Hem uluslararası hem de yurtiçinde tekstil taşımacılığında alanında uzmanlaştık. Bu alanda da hizmet vermeye devam edersek, daha da başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Şuanda Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ulaştığı büyüklük nedir?

ÜRETİCİ DESTEKLENDİ

Türkiye'de örneğin Lcwikiki!.. Arkasına bakarsanız, doğru yerde doğru işleri yapan bir partneri var. Bu partner işini doğru yaptığı sürece o yatırımcının yelpazesi büyüyor. Diğer rakiplerinden bir adım öne geçiyor. Örneğin Defacto, Koton, Little Big, Colins gibi markalar var. Bunların bir alt yapısına bakmak lazım. Yerel firmalar ile nasıl çalışıyor. Şuanda hazır giyim sektörü gelişiyor. Burada firmalarımızı koruma adına devletin ve hükümetin güzel bir yaklaşımı . Yurtdışında üretip, Türkiye'ye getirip satmanın kısmen de olsa önüne geçildi. Üretici iç pazara döndü. İç pazara dönülmesiyle hem tekstil piyasası canlandı hem de bir takım fiyatlandırmalar gerçek rakama indi. Bu işin ederi budur ğimiz noktaya geldik. Haliyle tüketiciye sunulan ürünün gerçek değeri ortaya çıktı. Türkiye'de herkes her istediğini giyer pozisyona geldi. Bir mağazaya girdiğimiz inanılmaz fahiş fiyatlarla karşı karşıyaydık. 7-8 yıl evvelinde bir gömlek alacaksınız 200 liraydı. Bugün Türkiye'mizde bahsettiğimiz rakamlara birden fazla ürün alıp çıkabiliyorsunuz.

Lojistik sektöründe emin adımlarla ilerliyorsunuz. Gelecekte ki hedefiniz nedir?

SEKTÖRÜMÜZDE BÜYÜMEK

Yeni pazarlar bulundu. Türk menşeli tekstil firmaları yeni pazarlarda söz sahibi . Bugün Lcwikiki giyim sektöründe 2023 yılı itibariyle Avrupa'nın en büyük firması olma yolunda ilerliyor. Biz gurup firması olarak aynı hedefler içerisindeyiz. 2023 yıllarda aynı partnerimiz gibi Türkiye'de hatırı sayılır büyük firmalar arasında yerimizi alacağımıza inancımız tamdır. Lcwikiki'nin yüzde 80 lojistik hizmetlerini biz yürütüyoruz. Yüzde 20'lik kısmı ise uluslararası alanda hizmet veren başka firmalar tarafından yapılmakta. 2018 yılında ise ını biz yapmak için altyapımızda sona yaklaştık. Kurulduğumuz günden bugüne biz sindire sindire büyümeyi tercih ettik ve bu doğrultuda da ciddi yol aldık. Doğru da doğru yerde doğru yatırımı yapıyoruz. Artık emniyet kemerimizi taktık ve Avrupa ülkelerine doğru yol alıyoruz. Partnerimiz ile Avrupa'da büyüyeceğiz.

BELGELERİMİZ TAMAM

Bugüne kadar yurtiçi dağıtım ve depolama hizmetlerini yürütüyorduk. Aralık ayından itibaren yurtdışı operasyonlarımızı başlatacağız ve 2018 yılında da lojistik alanda ciddi yatırımlarımız olacak. Yetkilendirilmiş Yükümlü Belgesi başta olmak üzere L2 Belgesi ve diğer belgelerimizde mevcuttur. Müşavirlik hizmetlerini ise dışarıdan alacağız. Bizim yurtdışı operasyonlarımızdaki ana hedefimiz Lcwikiki'nin ürünlerini uluslararası arenaya taşımaktır. Orada da kendimize ait Türkiye'deki gibi bölge depoları oluşturacağız. Sırbistan başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok bölgesinde var olacağız. Avrupa'ya önce ana hatlarıyla gireceğiz, sonrasında makro organizasyona geçiş yapacağız.

Ne kadar kurumsalsınız? Ya da kurumsallık sizin için ne ifade ediyor?

DİSİPLİNLİ FİRMA
Talha nakliyat her ne kadar aile şirketi gibi görünse de kendi çizgileri ve kuralları olan bir şirkettir. Kurumsallık bize göre firmanın büyüklüğü veya küçüklüğü ile alakalı değildir. Siz kendinize belirli kurallar koyar ve kurallar çerçevesinde yükümlülüklerinizi yerine getirirsiniz. Yani bir nevi müşteriye verilen taahhüt gibi. Dolayısıyla iş prensipleri her şeyden önde olan bir firmayız. Kurulduğumuz yılların akabinde kalite yönetimiyle ilk olarak başladık ve en kurumsallığa geçiş yaptık. Verilen sözleri ında yerine getirmek firmamızın olmazsa olmazları arasındadır...

Sektör, iş yapış sistemini  Lojistik 4.0 adını verdiği stratejisiyle değiştiriyor. Lojistik 4.0 denilince akıllara neler gelmeli?

TEKLOJİ İLE BARIŞIK

Lojistik 4.0 derken biz bunun alt yapısını 2 sene önce yapmaya başladık. Daha önceden kara düzen giden bir sektör de bile bu var iken, bizde sektörün bir parçası olarak işimize devam ediyor idik ama önümüzdeki yıllarda yeni yeni trendlerde kara düzenle gidilmeyeceği bir aşikardı. Yönetim kurumumuzun da bunu görmesiyle teknolojik alanda ciddi yatırımlar yaptık. Teknolojiye ciddi anlamda bükçe ayırdık. Çünkü bu lojistikte bizim için sınıf atlamak anlamına geliyor. Lojistik 4.0'ı hataya geçirmiş durumdayız. Teknolojiyi çok iyi kullanmaya başladık. Teknoloji geliştikçe daha da iyi kullanacağız. Çünkü teknoloji bir yandan işimizi kolaylaştırırken diğer yandan da önümüzü açıyor. Tüm işlemlerimizin kayıt altına alınması, adım adım takip edilmesi, başlangıçtan biten kısmına kadar görebilen pozisyondayız. Teknolojiyle entegre olarak işimizi yürütür durumdayız. Kendimize özel yazılım geliştirdik. Bilgi işlem departmanımızı kurduk ve kendi bilgilerimizi kendi sunucularımızda yedekliyoruz.

2016 yılında ne kadar iş hacmi vardı ve yılı nasıl kapattınız?

BEREKETLİ BİR YILDI

Geçtiğimiz yıl 750 bin m3 iş hacmi gerçekleştirdik. Bir kurum kimliği oluşturma gaye ve gayretinde 2016 yılındaki taşımalarımızın ını özmal araçlarımızla organize ettik. Dış kaynak kullanımımız minimum seviyer. Bakış açımızda en iç dinamiklerle yürümektir. Bundan dolayı dışarıdan pek fazla destek almak istemiyoruz. Bizim için kalite çok önemlidir ve çalışmalarımızı yaparken de buna çok dikkat ediyoruz. Biz kalitemizle varız. Kalitemizin yanında minimum maliyetlerle avantaj sağlıyoruz. İyi bir planlama, iyi bir organizasyon en dış kaynak kullanımının önüne geçmiştir.

Lojistik mezunu öğrencileri istihdam  ediyor musunuz?  Kalifiye elaman açığınızı nasıl kapatıyorsunuz?

BİZ BİR OKUL GİBİYİZ

Tüm çalışanlarımızın, yüzde 95'lere varan bir aidiyet duygusu ön plandadır. Bu da kurumun ortaya koymuş ğu bir sinerjidir. Bir yaklaşımdır. Bununla birlikte 10 senelik bir geçmişte en içerden yetiştirilmiş ve kuruma aynı bakış açısıyla bakabilen personel yetiştirmekle alakalıdır. Sektörde bir takım firmalar için okul derler. Lojistik sektöründe şu firma okul gibidir derler. Sektörde çalışan bir çok insanın yolu muhakkak bir şekilde bu okuldan geçmiştir. Mesela kargo camiasında Yurtiçi kargo bir okuldur. Yurtiçi Kargo'dan yolu geçmeyip de ben kargocu m diyen çok nadirdir. Alaylı kısımdan bahsediyorum. Mektepli kısmını takviye edip, hizmet vermeye devam ediyoruz. İç dinamiklerimizi harekete geçirdik. Personellerimizi yetiştirdik. Lojistik mezunu öğrencilere önem veriyoruz. Şirketimizde  istihdam ediyoruz. Dönemsel olarak personelimizi eğitime alıyoruz. Onlar için seminerler düzenliyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Biz kalifiye personellerimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Burada mektepli de olsa, alaylıda olsa mutlak suretle eğitimden geçer ve kurum kültürünü benimser.

BÜYÜK BİR AİLEYİZ

Usta-çırak ilişkisiyle de personellerimiz sürekli eğitim almaktadır. Ayrıca tüm imkanlarımızı seferber ederek lojistik bölümünde okumak isteyen personellerimizin de kayıtlarını bizzat yaptırıp, tüm okul ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şuanda personellerimiz arasında hem okuyup, hem çalışanlarımız mevcut.750 personelimiz ile hizmet sektöründe çıtayı daha da yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün Lwcikiki bünyesinde 30 bin personel istihdam edilmekte. Küçükler Holding'de 2 bin, yine bizim bağlı ğumuz Talha Holding'de 2 bin olmak üzere toplamda 34 bin personel istihdamı mevcut. Talha Nakliyat'ın ise 750 personeli bulunmaktadır. Dolayısıyla biz büyük bir aileyiz. Gruplarımız aile şirketi ve yönetim kurulu başkanımız ile yönetim kurulu üyeleri biz ülkemize nasıl daha faydalı olabiliriz, daha fazla nasıl personel istihdam edebiliriz diye çalışıyor. Şuanda şoför sıkıntısı yaşamayan tek firmayız diye biliriz.
2017 yılı hedefleriniz nedir? Yılın ilk 9 aylık verilerine baktığımız planlanan hedefe yaklaşabildiniz mi?

DURAĞAN BİR YIL

2017 yılında yurtdışına açılma hedeflerimiz vardı. Bununla ilgili çalışmalarımız yavaşta olsa ilerlemektedir. Şuanda planladığımız çalışmalarımızda sona doğru yaklaştık. 2017 yılı hem sektörel bazda hem de ülke olarak çok stabil geçti. Bizimde çalışmalarımız da sarkmalar ama Aralık ayı gibi yurtdışı çalışmalarına başlayıp, 2018 yılında da tam gaz devam etmeyi arzuluyoruz. Önce Balkan ülkeleri, akabinde ise Avrupa'ya dağılacağız. İlk etapta nakliye hizmeti vereceğiz, akabinde ise depolama ve dağıtım hizmetleri ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Intermodal taşımacılığa nasıl bakıyorsunuz?

İHTİYACA GÖRE TAŞIMACILIK

Intermodal taşımacılığı destekliyoruz. Şirket olarak demiryolu taşımacılığına da ağırlık vereceğiz. Ağırlık olarak Türkiye kara nakliyesi olan bir ülke ama intermodal taşımacılık içinde tüm imkanlar mevcut. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'a yapılıyor. Bu avantajı çok iyi kullanmamız lazım. Yine bunun yanında denizyolu taşımacılığı da ülkemizde gelişmektedir. Demiryolu alanında ise hükümetimizin çok iyi çalışmaları var ve tarihi ipekyolu hattının canlandırılması için projeler yapılıyor. Bizde ilerleyen yıllarda diğer taşıma türlerine yatırımlarımızı yapacağız. Bizim hedefimiz ülkemiz ile büyümek ve bu doğrultuda da gerekli altyapı yatırımlarını yapıyoruz.

ÖNCE VATAN VE MİLLET

Bir sanayici olma farklıdır. Sadece kâr odaklı çalışmak ise çok çok farklıdır. Vatan millet içerisinde istihdam yaratmayı kendimize hedef koyduk. 100 tane çekicisi olup da 7 bin tane çekisi olan firmadan daha fazla kazanıyorum diyen firmalarımız da var bu ülkede ama bizim için 7 bin aracı olup da 7 bin 500 personel istihdam eden firma en değerli firmadır. Asıl olan Ülkeye, vatana, millete faydalı olana bakmak lazım. Teknolojiyi de kullanacaksın, beden gücünü de kullanacaksın. Önemli olan istihdam yaratmaktır. Bizim de hayata geçirmek istediğimiz proje de hem teknoloji hem de insan gücü bir arada bulunmaktadır.


----
Abdullah Küçük

Talha Nakliyat kuruluşunun 10'uncu yılında... Başarı hayallerde gizlidir. 10 yıl önce Yusuf Küçük'ün hayalini gerçekleştirdiği proje, bugün Avrupa yolunda ilerliyor. Dolayısıyla ben ülkemizin gücüne inanıyorum. Türkiye büyüyor. Türkiye gelişiyor. Bizde sağladığımız istihdam ve iş hacmimizle bu büyümeye katkı sağlıyoruz. En güzel duygu da ülkemizin büyümesine katkıda bulunmaktır. Ülkemiz ile birlikte bizde daha da büyüyeceğiz. Bu konuda inancım tamdır.