Demir Yolu
Giriş Tarihi : 27-10-2017 11:20   Güncelleme : 27-10-2017 11:20

Özel sektör artık tren işletecek

TCDD ile işbirliği yapan Omsan, özel sektörün ilk tren işletmecisi oldu. Tren İşletmeciliği Yetki Belgesi ve Emniyet Yönetim Sertifikasını alan Omsan’ın ilk treni, Kasım ayı içerisinde Sivas’tan Hatay’a hareket edecek.

Özel sektör artık tren işletecek

Oyak şirketlerinden Omsan Lojistik, Türkiye’nin 161 yıllık demiryolu ulaşımı tarihinde bir ilke imza atarak özel sektörün ilk tren işletmecisi . Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından Tren İşletmeciliği Yetki Belgesi ve Emniyet Yönetim Sertifikasına sahip olan Omsan, bu kapsamda TCDD Taşımacılık A.Ş. ile işbirliği yaptı. İki kurum arasında düzenlenen imza törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

70 PERSONEL İSTİHDAMI

TCDD'den 15 adet elektrikli lokomotif ve 350 adet otomatik boşaltma tertibatlı vagon kiralayan Omsan, tüm bu işler içinde 70 personel istihdam etti. Kasım ayı itibariyle Sivas/ Demirdağ’da bulunan Erdemir Madencilik’e ait yükleme alanından Hatay/Payas’taki İsdemir Tesisleri’ne yıllık yaklaşık 2 milyon ton demir cevheri taşımaya başlayacak olan Omsan, böylece Türkiye’nin yıllık demiryolu taşımacılığının yüzde 8’ini tek başına gerçekleştirecek.

ÖZEL SEKTÖRE SERBESTLEŞME ÇAĞRISI

Özel sektör şirketlerinin demiryollarının serbestleşme süreciyle yakından ilgilenmesini mutlulukla karşıladıklarını bildiren  Bakan Arslan, "Adil rekabet koşulları ve sağlıklı işleyen bir yapıyla serbestleşmesi lanmış bir demiryolu pazarının oluşması için çalışıyoruz. Ancak bu noktada artık her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Bundan sonra demiryolları sektörünün büyütülmesinde özel demiryolu tren işletmecileri de sorumluluk alacak. Birçok sektörden birçok firma bu süreçle ilgileniyor. Biz süreci kolaylaştırırız, yolu açarız ama önemli olan özel sektörün de burada yer alması, elini taşın altına koyması ve sektörün büyümesini hep beraber gerçekleştirmemiz. Özel sektör şirketleri de dünya çapında iş yapabilir hale geldiler. Demiryolu sektörünü de böyle bir gelecek bekliyor.  Özel sektörün de sorumluluk alarak bu işin içinde yer almasını özellikle istiyoruz" diye konuştu

GÜVENLİ TAŞIMA MODELİ

Omsan Lojistik Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Keskin, “Lojistik sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri olan demiryollarının serbestleştirilmesi sürecinin lanmış olması, sektörümüz adına sevindirici bir gelişme. Demiryolu taşımacılığının; hata riskinin en aza indiği lojistik modeli olması, rekabetçi maliyet sonuçları, intermodal taşımacılığa katkısı ve çevreci bir taşıma modu olması dolayısıyla, hem sektör hem de ülke ekonomisi üzerindeki kayda değer avantajlarını göreceğiz” .