Hava
Giriş Tarihi : 28-05-2018 13:48   Güncelleme : 31-05-2018 11:44

Türkiye uçak yapacak

TAI Genel Müdürü Temel Kotil, savunma sektöründe olsalar da sivil havacılık için de çalışmaya başladıklarını söyledi. Kotil, yeni nesil teknoloji termoplastik malzemeden yolcu uçağı üretmeyi hedeflediklerini ve bunun en heyecanlı projeleri olduğunu vurguladı. Kotil, “Ana yatırım planına alındı. Şimdilik küçük küçük çalışıyoruz” dedi.

Türkiye uçak yapacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, kurumu 10 yılda havacılık endüstrisi içerisinde 10 milyar dolar ciroyla ilk 10’a sokmayı planladıklarını belirterek, yerli yolcu uçağıyla ilgili çalışmalara da başladıklarını söyledi. Termoplastikten yapacakları 100 kişilik yolcu uçağıyla ilgili yatırım kararının yönetim kurulundan çıktığını açıklayan Kotil, “Ana yatırım planına alındı. Şimdilik küçük küçük çalışıyoruz” .

BÜYÜK BİR PAZAR BULABİLİRİZ

Kotil, şöyle konuştu: “Henüz yolcu uçağı yapmıyoruz ama 5 yıl içerisinde savunmaya dönük olan uçakların mühendislik tasarımını, mimari çalışmasını lıyoruz. Bittikten sonra elimize yaklaşık 2 bin mühendis kalıyor. İşte o biz de kendi yolcu uçağımızı tasarlayacağız. Dünyada 70 kişilik uçakla 120 kişilik uçak arasında bir fırsat pazarı var. Şu anda hem Airbus’ta hem de Boeing’de yeni nesil uçak arayışı sürüyor. Sektörde 100 koltuklu yeni bir uçağa ihtiyaç var. Bu uçak kompozitten yapılacak. Kompozit uçaklar, termosetten yapılıyor. İki tip kompozit var: Termoplastik ve termoset. Termoset olan bugüne kadar gelen kompozit teknolojisi, termoplastik ise yeni kompozit teknolojisi. Termoplastik teknolojisi, daha kullanışlı, hafif ve daha ekonomik. Termoplastik malzemeden uçak yok henüz. Bu teknoloji gelişiyor. Boeing de, Airbus da, biz de şu anda herkes termoplastik üzerinde çalışıyor. 5 yıl sonra yerli uçağımızın tasarımına başlıyoruz, 10 yıllık süreçte de biter. Termoplastikten yapacağımız 100 kişilik uçağın koltuk-kilometre gideri, daha da küçük olursa, çünkü bu durumda az yolcuyla küçük havalimanlarına gidip gelebiliyorsunuz, bu durumda büyük bir pazar bulabiliriz. TAI’nin en heyecanlı projesi şu anda yerli yolcu uçağı diyebilirim.”