Otomotiv
Giriş Tarihi : 16-07-2018 12:38   Güncelleme : 16-07-2018 12:38

Otomotiv de sert düşüş!

Kurdaki keskin dalgalanmalar, otomotiv sektörünün iç ve dış pazarda durgunlaşma yaşamasına neden oldu. OSD verilerine göre Türkiye otomotiv pazarı bir önceki yıla oranda Ocak-Haziran döneminde yüzde 11 daraldı. Üretim ise yüzde 3 geriledi. Haziran ayında ise iç pazar satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39 düştü.

Otomotiv de sert düşüş!

Haziran dönemine ait veriler ışığında değerlendirmelerde bulunan OSD Başkanı Haydar Yenigün, geçtiğimiz aylarda başlayan yavaşlamanın Haziran ayında farklı bir boyuta ulaştığını açıkladı. Daralan iç pazarın normale dönmesi için vergilendirme sisteminin değişmesini de kapsayan bir dizi önlemlerin alınması gerekliliğini işaret eden Yenigün, “Devlet vergi toplarken, birim araç başına değil, büyüyen piyasadan toplanacak vergi olarak düşünmelidir. Araç fiyatları yükseldi, kredi faizleri ise çok arttı. Bu noktada ticari araçların kiralanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Devlet ihalelerinde öncelik yerlilik olmalı. Konut edinme konusunda mümkün kılınan düşük faizli kredi otomotiv için de uygulanmalı” .

İHRACAT CAN SUYU OLDU

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı Haziran ayına ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Kurdaki artış, ihracat pazarlarında ihraç edilen araç segmentlerinde gözlenen yavaşlama sinyalleri ve iç pazardaki daralma sonucunda Haziran ayı gerilemenin en üst seviyede yaşandığı aylardan biri . OSD verilerine göre, toplam üretim 2017 yılı Haziran ayına göre karşılaştırıldığında yüzde 7 oranında azalarak 131 bin 194 adet olarak gerçekleşti. Haziran ayında toplam ihracat yüzde 5 azalarak 109 bin 695 adet olarak gerçekleşirken, iç pazardaki daralma yüzde 39’a ulaştı. Öte yandan ticari araç ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 8 artarak, iç pazardan kaynaklanan üretim kaybını bir miktar dengeledi.

TİCARİ PAZARI % 19 AZALDI

Yıla iyi bir üretim performansıyla başlayan ticari araç grubu ise yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretimini yüzde 7 oranında arttırdı. Bu dönemde, hafif ticari araç grubu üretimi yüzde 5, ağır ticari araç grubu üretimi ise yüzde 31 seviyesinde arttı. Ancak ticari araç pazarında daralma 2017 yılı Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 16’ya ulaştı. Hafif ticari araç pazarı yüzde 19 oranında azalırken, ağır ticari araç grubunda ise pazar yüzde 6 arttı. Ağır ticari araç grubundaki bu artış baz etkisi kaynaklı olup, pazar daralması son 3 yılda yüzde 51 seviyesinde gerçekleşti. 2018 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 15 artarken, Euro bazında ise yüzde 3 arttı.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLMELİ

Haziran dönemine ait veriler ışığında değerlendirmelerde bulunan OSD Başkanı Haydar Yenigün, geçtiğimiz aylarda başlayan yavaşlamanın Haziran ayında farklı bir boyuta ulaştığını belirtti. Daralan iç pazarın normale dönmesi için vergilendirme sisteminin değişmesini de kapsayan bir dizi önlemlerin alınması gerekliliğini işaret eden Yenigün, “Devlet vergi toplarken, birim araç başına değil, büyüyen piyasadan toplanacak vergi olarak düşünmelidir. Araç fiyatları yükseldi, kredi faizleri ise çok arttı. Bu noktada ticari araçların kiralanmasının önündeki engeller hızla kaldırılmalı ve devlet ihalelerinde öncelik Türkiye’de üretilen yerli araçlar ekseninde olmalıdır. Konut edinme konusunda mümkün kılınan düşük faizli kredi otomotiv için de mutlaka uygulanmalıdır” .