Dernekler
Giriş Tarihi : 23-07-2018 15:03   Güncelleme : 03-09-2019 18:56

Türk lojistiği finansal destek bekliyor

UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen, sektörün zor bir zamandan geçtiğini ve sektöre yönelik yatırımlarda düşüş yaşandığını söyledi. Acil eylem planı hazırlanması gerektiğinin altını çizen Recai Şen, önceliğin ise finansal destek olduğunu söyledi.

Türk lojistiği finansal destek bekliyor

“Sektörümüzün şu anda ihtiyaç duyduğu önemli hususlardan biri de sektörün mali yapısının güçlendirilmesi” diyen Recai Şen, UND'nin üyesi sayısının fazla olmasına rağmen, ölçek kapasitesinin aynı orantıda olmadığını ifade etti. Uluslararası işlere talip olabilmenin birleşmekten geçtiğini ifade eden Şen, bu sayede hem finansal hem de teknik anlamda kendilerini yenileyebileceklerinin altını çizdi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇMELİ

Recai Şen, bakanlıktan 100 günlük beklentilerini şöyle sıraladı: “Eximbank kredileri daha ulaşılabilir olmalıdır. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması kapsamında İzinli Gönderici yetkisi verilen kuruluşların sınır kapılarındaki geçişlerini hızlandırmak için pilot proje hayata geçirilmelidir. Sınır kapılarının 7/24 çalıştırılması gerekiyor. Türk taşımacısının karşı karşıya ğu kota ve geçiş ücretleri ile ilgili sorunların ortadan kaldırılması şart. Yabancı araçlar ile eşit şartlar altında rekabet edilmesi ve mevcut haksız rekabet koşullarının kaldırılması önemli. Sınır kapılarında yapılan vergisiz akaryakıt satışlarının yarattığı beklemelerin ortadan kaldırılması için yakıt satışlarının kapı dışındaki park alanlarına kaydırılması ya da yurtiçine alınması ve vergi iade modeli ile yeni bir yapının kurgulanması fayda sağlayacaktır. Yine, özellikle grupaj taşımalarda her ihracat eşyası için ilgili gümrük idaresinde taşımacı tarafından gümrükleme işlemi yapılması yerine son gümrük idaresinde taşınan tüm yüklerin gümrüklenmesinin sağlanması da öncelikli talepler arasında yer almaktadır.”