Lojistik
Giriş Tarihi : 27-07-2018 16:23   Güncelleme : 15-08-2018 18:20

TIR şoförlüğünü cazip hale getirelim

Sürücü eksikliği, lojistik sektöründe merkezi bir sorun haline geldi. Dünya bankasının araştırmasına göre; Avrupa genelinde ciddi oranda sürücüsü eksikliği gözlendi. Bu sayı sadece Almanya'da 45 bin civarında gözüküyor.

TIR şoförlüğünü cazip hale getirelim

Araştırmaya göre mevcut sürücülerinin yaş dağılımı, sürücü eksikliğinin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğinin göstergesi olarak kabul edildi. Sürücülerinin üçte 2’si 40 yaşın üzerinde iken, bunların üçte biri 51 ile 60 yaş aralığında bulunuyor. On yıllık bir süreçte ise, 50 yaş ve üzeri sürücülerin çoğu bu iş piyasasında yer alamayacak. “Bu mesleği öğrenmek ve uygulamak için daha fazla insanı ikna etmeyi başaramazsak orta vadede gerçek bir fiyaskoyla karşı karşıya kalacağız” diyen Hödlmayr Genel Müdürü Hande Çarıkçı, uzun yıllardır sektörde uzman olanlar ve ilgili lokasyonlarda çalışan sürücüler için mesleğin imajını iyileştirmek adına önlemler almak gerektiğini söyledi.

YAKLAŞIMLAR DEĞİŞMELİ

Sürücüleri için ekonomik unsurların yanında çok sayıda iyileştirme yapılması mümkün görünüyor. Meslek profilinin itibarı, sürücülere değer verilmesi ve çalışma koşulları bunlardan bazıları… Sürücülerin teslimat esnasında tuvaleti kullanma imkanı bile bulamadan saatlerce bekletilmesinin değerden uzak bir yaklaşım ğunu belirten Hande Çarıkçı, bu noktada durumu iyileştirmek için hem lojistik şirketlerinde hem de onların müşterilerinde davranış ve yaklaşımları değiştirmenin mümkün olabileceğini vurguladı.

ONLAR YOLLARIN PİLOTLARI

Sürücüsüyü yardımcı işçi olarak tanımlamanın da çok yanlış ğunu ifade eden Hödlmayr Genel Müdürü Hande Çarıkçı, özellikle gelecekteki gelişimler açısından anahtar kelimenin teknolojik değişim ğunu dile getirdi. Sürücüsüz kamyonlarla ilgili beklentinin meslek profilini güçlü şekilde değiştireceğini söyleyen Hande Çarıkçı, “Sadece araç kullanmak yerine yeni görevler günlük iş rutinini belirleyecek. Sürücülerin yeni imajını yolların pilotları olarak tanımlamalıyız” .