Lojistik
Giriş Tarihi : 15-08-2018 12:45   Güncelleme : 11-09-2018 10:17

Türk lojistiğinin yeni pazarı Çin

Türkiye-Çin Karayolu Çalıştayı Pekin’de yapıldı. Türk taşımacılarının Çin’e yönelik ticari taleplerinin dile getirildiği toplantıda, Türkiye – Çin Karayolu Anlaşması kapsamında belirlenen geçiş belge kotasının ilk etabı olan 800 adet ikili ve transit, 500 adet üçüncü ülke geçiş belgesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.

Türk lojistiğinin yeni pazarı Çin

Çin’in Pekin kentinde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Pekin Büyükelçiği yetkilileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve lojistik sektörünün temsilcileri katılım sağladı. Çin tarafı ise Çin Ulaştırma Bakanlığı, Çin Taşımacılar Derneği, demiryolu ve denizyolu taşımacılarından oluştu.

SEKTÖRE UMUT OLACAK

2017 yılında Türkiye ile Çin arasında imzalanan uluslararası karayolu anlaşması kapsamında ikili ve transit taşımalar için 20 bin adet, üçüncü ülke taşımaları için ise 10 bin adetlik geçiş belge kotasında anlaşmaya varıldı. Ancak bugüne kadar Çin tarafından teslim alınamayan söz konusu belgelerden 800 adet İkili / Transit ve 500 adet Üçüncü Ülke geçiş belgesi Çin yetkililerince Türk heyetine teslim edildi. Çalıştaya UND adına katılan ve yapılan görüşmelere dair bilgi veren İcra Kurulu Başkanı Recai Şen; “Mevcut geçiş belge kotalarının kullanılabilmesi için iki ülke arasında imzalanan karayolu anlaşmasının Türkiye Büyük Millet Meclisinden onaylanarak geçmesi gerekmekte, şu ana kadar geçiş belgelerini alamıyorduk. Belgelerin alınması ile birlikte önemli bir kazanım elde ettik. Anlaşmanın Meclis’ten geçmesi ile birlikte de, Çin pazarı Türk taşımacılarına açılmış olacak. Türkiye ve Çin birbirleri için büyük bir lojistik potansiyel taşımakta ve biz uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektörü Çin ile batı ülkeler arasında yapılacak taşımalara talibiz” .

ÇİN VİZESİZ GEÇİLECEK!

Toplantıda Çin ile Türkiye arasındaki vize prosedürlerinin basitleştirilmesi konuları da ele alındı. Türk karayolu taşımacılarının vizeden muaf tutulacağını açıklayan Recai Şen, şöyle konuştu: “Yapılan bu toplantıda, Çin sınırındaki Khorgos bölgesinden 90 km içeriye kadar olan Urumçi bölgesinin serbest bölge olarak tanımlandığı ve bu bölgeye yapılan taşıma ve yük alma işlemlerinde Türk taşımacılarının vizeden muaf şekilde taşıma faaliyetinde bulunabileceği Çin yetkililerce teyit edildi. Vizesiz taşıma imkânları ile birlikte, Çin’in Khorgos bölgesine getirilecek Çin ihracat yükleri Türk taşımacıları tarafından vizesiz şekilde teslim alınacak ve gideceği ülkeye kadar yine Türk taşımacıları tarafından taşınacak.”