Güncel Haber
Giriş Tarihi : 01-10-2018 12:18   Güncelleme : 08-10-2018 10:35

Kiralamada revizyon şart

Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Döviz üzerinden yapılan alım satım ve kiralama sözleşmeleri Türk lirasına dönüştürüldü. Uygulanmadan hoşnut olmayan ise araç kiralama sektörü oldu. Europcar'ın Türkiye faaliyetlerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan "Düzenleme şart. Aksi takdirde bize sıkılmış bir kurşun" dedi.

Kiralamada revizyon şart

Dövizde dalgalanmalar, otomotiv sektörünün daralmasına neden . Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarındaki satış rakamları bir önceki yılın aynı döneminde 555 bin 991 iken, 2018 yılının Ocak-Ağustos döneminde 440 bin 428 adet olarak gerçekleşti.

Türk lirasına geçiş için alınan kararı değerlendiren Europcar'ın Türkiye faaliyetlerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, "Şu an sektörümüzde 360 bin araç kiralık durumda, bunun için kullanılan kredi tutarı ise 3,5 milyar Euro civarında. Bankaların Euro ile fonladığı kredileri TL’ye çevirmesi mümkün değil. Ortaya çıkan bu tabloda, kiralama şirketleri olarak bizim sözleşmeleri TL’ye çevirmemiz ise kendi ayağımıza sıkmak anlamına geliyor. Birçok operasyonel kiralama firması bunun altından kalkamaz" ifadelerini kullandı.

Fırat Fidan, şöyle devam etti: "Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk 8 ayında Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 22’si olan 76 bin 325 adetlik yeni aracı filosuna kattı ve aktif pazar büyüklüğü 31 milyar TL’ye yaklaştı. Bununla birlikte Türk Lirasının değer kaybetmesi ve hem enflasyon hem de faizlerdeki artış sektörün büyümesini yavaşlattı. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sanayinin geçtiğimiz yıllardaki satış performanslarını yakalaması, ülke ekonomisinin daha da güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi, sektörün büyümesinde önemli rol oynayacaktır."