Kara
Giriş Tarihi : 21-10-2018 16:53   Güncelleme : 05-11-2018 18:58

Ulaşım’da akaryakıt desteği

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, günümüz ekonomik şartlarında maliyetlerin her geçen gün artmasıyla birlikte toplu taşıma esnafının sıkıntıya girdiğini söyledi. Ulaşım sektörüne ticari akaryakıt desteği verilmesi gerektiğini dile getiren Palandöken, “Ulaştırma sektörüne destek verilirse, vatandaşlar daha ucuza ulaşım sağlar ve daha uygun fiyata ürün satın alabilir. Bu sayede enflasyon da aşağı iner” dedi.

Ulaşım’da akaryakıt desteği

MALİYETLER ZORA SOKTU

Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren yüz binlerce esnafın artan maliyetler yüzünden zor günler geçirdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Şehirlerarası yolcu taşımacılık sektörü başta olmak üzere dolmuşçu, taksici, halk otobüsçü, minibüsçü ve kamyoncu esnafımız artan maliyetlerle başa çıkamaz durumda. Özellikle akaryakıt ve yedek parça fiyatlarının yüksekliği, vergi ödemeleri ve sosyal güvenlik primleri, zorunlu trafik sigortası primleri derken esnafın maliyeti sürekli artıyor. Bu piyasa şartlarında esnafın kaçak mazot ve on numara yağa yönelmemesi için mutlaka ticari akaryakıt desteği verilmeli. Enflasyonla mücadelede başarıya ulaşmak için ulaştırma sektörüne hükümet tarafından özel önem verilmelidir” şeklinde konuştu.

CAZİP HALE GETİRİLMELİ

Ticari akaryakıt ile toplu taşımanın da ucuzlayacağını belirten Palandöken, şöyle konuştu: “Ulaştırma sektöründe kullanılan akaryakıt lokomotif ürün ğu için gelen her 1 kuruş zam, A'dan Z'ye her ürünü yakından ilgilendiriyor. Bu da enflasyonu tetikliyor. Ulaşım sektöründeki esnafa verilecek ticari akaryakıt desteği, tüm ürünlerin fiyatını aşağı indirebilir. Özellikle toplu taşıma fiyatları ticari akaryakıt sayesinde ucuzlar. Bu da vatandaşları toplu taşımaya özendirmek için çok önemli bir teşvik olur. Toplu taşımanın yaygınlaştırılması sayesinde büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığının önüne geçilir. Ayrıca yakıttan ve araçtan da tasarruf edilmiş olur. Araç yoğunluğunun çevreye verdiği zarar azaltılır. Yani toplu taşıma yalnızca ekonomik olarak değil çevresel ve sosyal olarak da özendirilmelidir.”

DESTEK CARİ AÇIĞI DA AZALTIR

Ticari araçlara özel olarak indirimli ticari akaryakıt temininin sadece enflasyonu değil cari açığı da azaltacağını ifade eden Palandöken, “Ülkemizin en büyük ithalat kalemi enerji ürünleridir. Özellikle içeride ham petrolden ürettiğimiz motorin talebi karşılamadığı için hem ham petrol hem de motorin ithal ediyoruz. Ticari araçlara özel olarak indirimli ticari akaryakıt uygulamasına geçilirse bu sayede toplu taşıma özendirileceğinden petrol ithalatımız da azalacaktır. Böylelikle dış ticaret açığımız ve cari açığımız da azalacaktır” açıklamasını yaptı.

Haber: Hande Özgül – Ulaşım Gazetesi