Lojistik
Giriş Tarihi : 26-10-2018 16:01   Güncelleme : 12-11-2018 22:33

Türkiye'nin lojistik avantajı

Beykoz Üniversitesi tarafından Türkiye’de Lojistik Nereye Gidiyor? başlıklı panel düzenlendi. Panelde konunun uzmanları, Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi (LPI) sıralamasındaki durumunu ele aldı.

Türkiye'nin lojistik avantajı

Lojistik Performans Endeksi’nin verileri iki yılda bir açıklanıyor. Açıklanan verilerde Türkiye listenin 47'nci sırasında yer aldı. Bu durumun değerlendirilmesi, sektördeki sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Beykoz Üniversitesi tarafından bir panel düzenlendi. Üniversite yerleşkesinde düzenlenen panele öğrenciler ve lojistik firma yöneticileri katılım gösterdi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Panelin açılış konuşmasını Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman yaptı. Prof. Dr. Mehmet Durman, “Lojistik performans Endeksinde 15'nci sıralara yerleşmeyi beklerken 47'nci sıraya gerilememiz çok üzücü. Neden bu kadar büyük sapma yaşandı, bunları tespit etmeliyiz. Dolayısıyla üniversitelerimize de sektöre de burada önemli bir rol düşmektedir. Bu noktada, düzenlediğimiz paneli çok anlamlı ve değerli görüyorum. Sonuçlarının da ülkemize ışık tutacağına yürekten inanıyorum” .

TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU

Bir konuşma da Mütevelli Heyeti Başkanı Engin Özmen yaptı. Özmen, “Bu panelin çıktıları itibariyle sektörün geleceği açısından önemli olacağını düşünüyorum. Türkiye’de Lojistik Nereye Gidiyor? adlı panelde aslında direkt tartışılacak konu lojistik performans Endeksinde Türkiye’nin gerilemesinin neden kaynaklandığını araştırmak veya dile getirmek olacak. Bulunduğumuz coğrafyadaki koşullara baktığımızda kuzeyimizdeki ve güneyimizdeki savaş bölgeleri, oralarla olan ticaretimizin gerilemesi, AB ile olan entegrasyonumuzun iptal edilmeye yakın şekilde geri bırakılması bilmeden lojistik sektörünün Türkiye’deki gelişmesi önünde engeller oluşturdu. Tabii bunun üzerine bir de dünyadaki mal sevkiyatlarındaki sıkıntılar ve ticaretin daralmasını koyabiliriz. Ancak Türkiye lojistik sektöründe konjonktür olarak ve coğrafi konum olarak hala avantajlı. Bu avantajını kullanabilir. Altyapımız, birikimimiz, kalifiye elemanımız yeterli. Akademik bilgiyle donatılmış olan eğitimli ve pratikte de işi bilen nitelikli bir uzman kadroyla sektörün gelişmesine imkan sağlandığını düşünüyorum. Dolayısıyla, bu panelin çıktıları sektör için önemli olacaktır ve ilgili devlet kurumlarıyla paylaşılacaktır. Bunun tekrarlanması ve sürekli hale gelmesi dileğimdir” .

ÇÖZÜM YOLLARI ARANDI

Açılış konuşmalarının ardından Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ezgi Uzel Aydınocak ve O2 Logistics Consulting sahibi Oruç Kaya da genel değerlendirme sunumu yaptı. Serbest bir tartışma ortamı yaratarak ilerleyen panel, sektörün genel olarak değerlendirmesinin ardından 3 oturumda gerçekleşti. Konuşulan sorunlar ve çözüm yolları panel sonunda bir rapor haline getirildi. Beykoz Üniversitesi rektörlüğü tarafından bu raporun ilgili resmi makamlara da sunulacağı açıklandı.

Simgenur Gök - Ulaşım Gazetesi