Kara
Giriş Tarihi : 10-11-2018 12:01   Güncelleme : 26-11-2018 09:33

Dr. Hayri Baraçlı: İBB Otogar için gerekeni yapacak

Yap-işlet-devret modeli ile 1994 yılında hizmete alınan ve işletmeciliğini Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’nin yaptığı İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, 6 Mayıs 2019 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, “Otogarın mülk sahibi Büyükşehir Belediyesi’dir. Süre dolduğunda yapılması gerekeni yapacağız” dedi.

Dr. Hayri Baraçlı: İBB Otogar için gerekeni yapacak

Otogarın temeli dönemin Başbakanı Turgut Özal ve Belediye Başkanı Bedreddin Dalan tarafından 10 Ekim 1987 yılında atıldı. 6 Mayıs 1994'de ise dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınan otogarın 25 yıllık süresi 6 Mayıs 2019'da bitiyor. AVTER’in işletmeciliğini yaptığı otogar, bu tarihten itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. Yeni dönemde otogar işletmeciliğini ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapacak. Belediyenin, otogarın yapısal sorunlarını çözmek için de altyapı rehabilitasyon projesi çalışmalarında sona yaklaştığı bilgisine ulaşıldı.

ŞARTNAMEYE UYACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı ile ilgili Ulaşım Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Dr. Hayri Baraçlı, “İstanbul otobüs terminalinin sözleşmesi 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği arasında imzalandı. Sözleşme süresi 25 yıl olan otogar ise 1994 yılında hizmete açıldı. Yani sözleşmenin tek muhatabı ve otogarın mülk sahibi Büyükşehir Belediyesi’dir. Süre bitiminde ise devlet ihale kanunu ve mevzuatına göre hareket edeceğiz. Orada belediye olarak yapılması gerekeni yapacağız” .

İŞLETME İÇİN İKİ PLAN

“Otogarı tahliye etmesi için Ağustos 2016 tarihinde AVTER’e ihtarname gönderdiniz. Bu tarihten sonra Büyükşehir Belediyesi olarak otobüsçülere randevu vermediğiniz iddia ediliyor. Bu konuda ne diyeceksiniz” sorusu üzerine İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, şöyle konuştu: “Bizim kapımız herkese açık. Kast ettiğiniz şahıs, bizim alt birimlerimiz ile görüşüyor. Süre bitiminde devlet ihale kanununda ihaleye çıkabiliriz. Şartnamede ne yazıyorsa, onu uygularız. Öte yandan sizinde ifade ettiğiniz gibi sektör bizim yönetmemizi isterse de o İSPARK olarak orada yer alır ve işletmeciliğini şahsen biz yaparız. Otogar ile ilgili çalışmalarımızı ladık. Zamanı geldiğinde projemizi uygularız.”

UZATMA YETKİSİ BELEDİYE’NİN

Ulaşım Gazetesi’ne konuyla ilgili bir açıklama da 1987 yılında imzalanan sözleşmeyi yazan Duayen Avukat İlker Ulaş yaptı. İstanbul Otogarı’nın gerçek sahiplerinin tüm Türkiye halkı ğunun altını çizen Av. Ulaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda maceraya atılmaması gerektiğini ifade etti. Av. İlker Ulaş, “Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve UATOD birlikte bir muamele hazırlıyorlar. Muameleyi sunacaklar, belediye bunu makul görürse süreyi uzatır, makul görmezse süreyi uzatmaz. UATOD’un zaten ayrı bir dava açma hakkı da var. Süre uzatma farklı bir şey, uyarlama farklı bir şey. Otobüsçüler toplamda özkaynaklarından oraya 120 milyon dolar harcama yaptı ama otogarı 20 milyon dolara ihaleyi aldı. Bu aradaki farkın süre olarak kendilerine dönüşü için dava açma hakları sözleşmenin son gününe kadar da var” .

YATIRIMLA SÜRE UZAR

Duayen Av. İlker Ulaş, şöyle devam etti: “UATOD, belediye ayrıca başvurup, sözleşmenin falan maddesinde hüküm gereği ben şu yatırımı yapayım 10 sene koşulları konuşalım, süreyi uzatalım maddesi de var. Ya da dava yoluna gider taraflar. Arazinin sahibi Büyükşehir Belediyesi’dir. Türkiye’nin bütün şehirlerindeki otogarların sahipleri belediyedir. Belediyenin otogar işlettiği çok nadir görülüyor. Bütün sıkıntılar yazıhane kira bedeli ya da kapı giriş-çıkışından çıkıyor. Sözleşmenin içinde şartlar yerine getirildiği uzatma süresi var. Ayrıca tarafların sözleşmenin uzatılması konusunda bir ortak görüşleri oluşur ve mutabık kalırlarsa uzatmasından başka doğal bir şey yok. Belediyenin de otogarı işletmesini doğru bulmuyorum.”

Ulaşım Gazetesi