Dernekler
Giriş Tarihi : 19-12-2018 15:26   Güncelleme : 31-12-2018 10:39

Ticarette de arabuluculuk dönemi başladı

Arabuluculuk, 1 Ocak 2019’dan itibaren ticari davalarda da zorunlu oldu. Karar, Resim Gazete’nin 19 Aralık 2018 tarihli sayısında yayımlandı. Artık bundan sonra taraflar, arabulucuya gitmeden mahkemeye dava açılamayacak.

Ticarette de arabuluculuk dönemi başladı

İşçi ve işveren uyuşmazlıkları bakımından ‘dava şartı’ olarak uygulanan arabuluculuk, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren, alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda da uygulanacak. Ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, arabuluculuk kurumunun tüm dünyanın üzerinde uzlaştığı en önemli alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri ğunu söyledi. Avdagiç, “Alacak ve tazminat taleplerini, yasa gereği en fazla 8 hafta içinde sonuçlandıracağız” .

Avdagiç, konuya ilişkin şöyle konuştu: “İşçi-işveren davalarındaki gibi ticari davalarda da arabuluculuğun, davanın ön şartı olmasıyla birlikte toplum içi uzlaşmayı çok daha iyi gerçekleştirebiliriz. Arabuluculuk kurumu, alternatif çözüm yollarının etkinliği artıracaktır. Bunun yanı sıra uyuşmazlıklar, tarafların iradelerine uygun olarak sonuçlandırılacaktır. İTO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak ticari uyuşmazlıklar bakımından zorunlu arabuluculuk hizmetini bu alanda yıllardır çalışan uzman bir kadro ile en etkin ve güvenilir bir şekilde vermeye hazırız.”