Güncel Haber
Giriş Tarihi : 08-01-2019 12:56   Güncelleme : 14-01-2019 10:15

Aralık ayı ihracat rakamları açıklandı

Ankara’da düzenlenen bir toplantıyla Aralık ayı ihracat rakamları konuşuldu. Gerçekleşen toplantıda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da bulunurken, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle önemli açıklamalar yaptı.

Aralık ayı ihracat rakamları açıklandı

İhracatçıların taleplerini de Ticaret Bakanı Pekcan’a aktaran Gülle, “TİM olarak, malumlarınız üzere, ihracatçılarımız ile hükümetimiz arasında köprü görevi üstleniyoruz” .

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI

Geride bıraktığımız yılın ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle şöyle konuştu: “Bu yıl 1 milyar dolar üzeri ihracat yaptığımız ülke sayısı 39’a çıktı. Listeye yeni giren ülkeler İsviçre, Libya, Hindistan, Portekiz, Katar ve Çekya . 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısı 17’ye yükseldi. Aralık’ta 2,5 milyar dolarla Otomotiv sektörü öne çıktı. Bu sektörü 1 milyar 514 milyon dolarla Kimyevi Maddeler ve 1 milyar 462 milyon dolarla Çelik sektörü takip etti. Ülke gruplarına göre ihracata bakıldığında ise, birinci sırada yüzde 47,6 payla Avrupa Birliği yer aldı. AB’ye ihracat Aralık’ta 6,5 milyar dolar . İllerin ihracatına bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olarak gerçekleşti.”

İHRACATTA YENİLİKLER VAR

TİM Başkanı İsmail Gülle, 2019 hedeflerinden de bahsetti. Bunun yanı sıra, yaşanabilecek risklerden de bahseden Gülle, şu ifadeleri kullandı:“2019 hedefi olan 182 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacağız ve hatta aşacağız. Geçtiğimiz yıl mal ihracatında yakaladığımız ivmeyi koruyarak hizmet ihracatı, transit ticaret, ihracatta dijitalleşme ve e-ihracat gibi kritik başlıklar üzerine eğilerek ihracatta yenilikler gerçekleştireceğiz. TİM olarak ihracatta 2019 yılı hedefimizi ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı’ olarak belirledik. Sadece ekonomik ve ticari değil, siyasi ve jeopolitik risklerin de farkındayız. Bu risklerin ihracata etkisini en aza indirmek ve 2018’deki başarımızı sürdürmek adına, 2019 yılına yeni stratejiler ile girmeliyiz k. Bu çerçevede yaptığımız çalışmayı en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız. 4 ana başlıkta ülkemiz ihracatına yönelik bir İhracat Raporu yayınlayacak, her çeyrekte raporu değerlendirerek güncelleyeceğiz.”