Güncel Haber
Giriş Tarihi : 29-01-2019 11:58   Güncelleme : 15-07-2019 12:50

DAR GELİRLİ EV’LENECEK

Planladığı çalışmaları duyurmaya devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Hüseyin Karabulut, dar gelirliye konut projesinden bahsetti. Bu proje sayesinde İstanbul’daki dar gelirli vatandaş ayda 800 TL’ye ev sahibi olabilecek.

DAR GELİRLİ EV’LENECEK

HAYALİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2018 yılı Aralık ayı verilerine göre, İstanbul nüfusu 15 milyon 29 bin 231 kişi olarak kayıtlara geçti. Konut sahibi olan dar gelirli vatandaşların sayısı ise oldukça az. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Karabulut, seçilmesi durumunda dar gelirli vatandaşa destek olacağını duyurdu. Karabulut, “Yapılan bir araştırmada; 8 milyon çalışanın maaşı 3 bin TL'nin altında, yüzde 40'ının da asgari ücretli olduğu bilgisi bize verilmektedir. Yıllarca geçim mücadelesi veren dar gelirli vatandaşlarımız tapusu kendilerine ait olan sıcak bir yuvanın özlemiyle yanıp tutuşmaktadır. Vatandaşımızın daha rahat bir şekilde konut edinebilmesi için devletimiz TOKİ sistemini devreye soktu, ancak burada da ödeme koşulları dar gelirlinin bütçesini aşmaktadır” dedi.

İKİ NOKTA BELİRLENECEK

Yükselen maliyetler karşısında dar gelirli vatandaşların geçim sıkıntılarının katlanarak arttığını vurgulayan Karabulut, şu açıklamayı yaptı: “Allah'ın izni ve halkımızın da teveccüh göstermesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmemiz durumunda dar gelirli vatandaşlarımızı sosyal belediyeciliğin sorumluluğu gereği ev sahibi yapacağız. Ekibimdeki konunun uzmanı arkadaşlarımla birlikte projeyi hazırladık. Geriye sadece bu projeyi hayata geçirmek kaldı. Sistem çok basit. Bir Avrupa bir de Anadolu yakasında, arsası Büyükşehir Belediyemize ait olan iki nokta belirleyeceğiz. Dar gelirli vatandaşlarımız için burada net 75 metrekare yaşam alanları inşa edeceğiz. Site içerisinde bulunacak bu projede daha fazla yeşil alan, gün ışığından daha fazla faydalanan konutlar ve sosyal tesislerle tam bir yaşam alanı olacak. Hakkaniyetin ön planda tutulacağı kura sistemi sayesinde dar gelirli vatandaşlarımıza daha makul ödeme koşulları ile konutları teslim edeceğiz. Vatandaşımızı hem kiradan kurtaracağız hem de kiraya ödediği parayla ev sahibi yapacağız.”

DURUMUNU BELGELEYENE

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Karabulut, dar gelirli vatandaşın bu projeden yararlanması için gerekli şartları şu şekilde açıkladı: “Bu projeden faydalanacak vatandaşlarımızın 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle üzerinde herhangi bir menkul ya da gayrimenkulü bulunmamalıdır. Dar gelirli olduğunu belgeleyecek. Arsa belediyemizin olacağı için inşaatta arsa payından herhangi bir ücret söz konusu olmayacak, yapılacak inşaat maliyeti aylara bölünerek vatandaşa verilecek. Bu arada vatandaşımız dairesinde ikamet etmeye başladığı tarihten itibaren ödemelerini yapacak. Örneğin 75 metrekare bir dairemizin maliyeti 100 bin TL ve vatandaşımız oturmaya başladığı dairesi için 10 yılda aylık 800 TL civarında bir ödeme yaparak ev sahibi olacak. Buradaki bir diğer şartımız ise vermiş olduğumuz bu evde hak sahibi 10 yıl boyunca ikamet edecek olmasıdır. Devletin dar gelirli vatandaş için TOKİ sisteminde ise önce ödeme alıyorlar, sonra arsa payıyla birlikte toplam inşaat maliyetini de hesap edip, cazipmiş gibi sunuyorlar. Biz ise sosyal belediyeciliğin gereğini yaparak, sahip olabileceği koşullarda konutlarını teslim edeceğiz.”