Otomotiv
Giriş Tarihi : 04-02-2019 14:56   Güncelleme : 15-07-2019 11:58

Elektrikli Araçlar Hazırlık Endeksi açıklandı

Filo kiralama şirketi olan LeasePlan, Elektrikli Araçlara Hazırlık Endeksi’nin sonuçlarını paylaştı. Bu endekse göre, elektrikli araçların şarj altyapısı ve elektrikli araçlara ulaşılabilirlik geçtiğimiz yıl önemli ölçüde artış gösterdi. Elektrikli araçlar devrimine en hazırlıklı ülkeler sıralamasında lider Norveç oldu.

Elektrikli Araçlar Hazırlık Endeksi açıklandı

ÜLKELER PUANLARINI ARTTIRDI

LeasePlan’in her yıl Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesinde elektrikli araçlarla ilgili rakamları yayınladığı araştırma, bu yıl da dikkat çekici sonuçlara ulaştı. 22 Avrupa ülkesinin yer aldığı endekste ilk defa tüm katılımcı ülkeler elektrikli araçlar konusunda 2018 yılında gelişme göstererek puanını artırdı. Elektrikli araçlar devrimine en hazırlıklı ülkeler ise sırasıyla Norveç, Hollanda, İsveç ve Avusturya. Ülkede yeni ruhsatlandırılmış taşıtların yüzde 53’ünü elektrikli araçların oluşturduğu Norveç liderliğini sürdürdü.

EN ÇOK İSTASYON HOLLANDA’DA

LeasePlan endeksine göre, Halka açık en çok elektrikli şarj istasyonu bulunan ülke, 83 bin 196 adet ile Hollanda. Hollanda’yı 37 bin 405 adet ile Almanya, 34 bin 558 adet ile Fransa takip etti. Rakamlara göre, 2018 yılında Hollanda’da 1000 kişiye 4,8 adet elektrikli şarj istasyonu düşerken, Norveç’te 1000 kişiye 4,5 adet şart istasyonu düştü. Avusturya, İrlanda, Almanya ve Hollanda elektrikli araçlar için devletçe sağlanan avantajlı vergi indirimleri ve satın alma destekleri konusunda en yüksek sıralarda yer aldı.

“DEVLET DESTEĞİ ŞART”

LeasePlan CEO’su Tex Gunning, “Politikacıların elektrikli araçları Avrupa genelinde uygun bir seçenek haline getirmek amacıyla taşıt vergileri ve altyapı konularında öne çıkıp ortak bir tavır almaları gerekiyor. Sunmuş endeks, elektrikli araçların giderek daha uygun bir seçenek haline geldiğini gösteriyor. Ancak, daha geniş kitleleri elektrikli araç kullanacak duruma getirmek için daha çok yolumuz var. Elektrikli araçlara geçiş, iklim değişikliğine karşı verdiğimiz mücadeleye herkesin bir katkısı olmalı” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE DE DESTEK ÖNEMLİ

Türkiye’nin elektrikli araçlara hazır olma durumu hakkında LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay şu yorumları yaptı: “Bu endeks çalışmasında yer almasak da biliyoruz ki Türkiye’de ne yazık ki rakamlar çok gerilerde. Elektrikli araçların daha ulaşılabilir ve etkin bir alternatif olabilmesi için kanun koyucuların vereceği vergi ve alt yapı destekleri çok önemli. Unutmamalıyız ki bu çevre dostu araçlara herkes ulaşabilmeli. LeasePlan olarak filomuzda elektrikli araçların kullanımının yaygınlaştırılması için aksiyonlarımıza devam ediyoruz.”