Deniz
Giriş Tarihi : 05-02-2019 11:23   Güncelleme : 15-07-2019 11:56

Atıl gemiler ekonomiye kazandırılacak

Yıllarca sahil bölgelerinde tehlike saçan ve icra işlemleri nedeniyle muhafaza altına alınan atıl durumdaki gemiler, Limanlar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ekonomiye fayda sağlayacak.

Atıl gemiler ekonomiye kazandırılacak

Limanlardaki hayalet gemilerin, gemi söküm tesislerinde söküldükten sonra parçalanarak demir çelik firmalarına kaynak aktarımıyla ekonomiye kazandırılmasının yolu, Limanlar Kanunun 7. Maddesi’nde yapılan değişiklikle açıldı. Yeni mevzuat değişikliği hakkında konuşan İstanbul Barosu Avukatı Baran Usanmaz, ’’Terk edilmiş gemilerle ilgili, denizlerdeki seyir, doğal hayat, can ve mal güvenliği açısından risklerin azaltılmasının hedeflendiğini belirterek, bu gemilerin Türk tesislerinde ve çevre iş sağlığı güvenliği mevzuatları kapsamında geri dönüşümleri yapılarak, ekonomiye tekrar kazandırılması çok önemli bir husus”

YETKİLER ARTTIRILDI

Terk edilmiş bir durumda yarı batık ya da karaya oturmuş bir halde bulunan gemilere yönelik hızlı ve sağlıklı müdahale gerçekleştirilmesi için Liman Başkanlıkları’nın yetkileri artırıldı. Liman Başkanlıkları yabancı bayraklı gemilerde, geminin sahibi sıfatını taşıyan donatanına, söz konusu geminin bulunduğu yerden kaldırılması için uyarı yapacaktır. 45 günlük bir süre zarfından sonra gemi sahibinin gemiyi bulunduğu limandan kaldırmaya imtina etmesi halinde ise satış işlemleri başlatılacak. Gemi Türk bayraklıysa, donatana uyarı yapılacak. İmtina edilmesi durumunda aynı yöntemle satış işlemleri başlatılacak.