Dernekler
Giriş Tarihi : 11-02-2019 17:06   Güncelleme : 14-07-2019 23:01

Otomotiv'de yüzde 59 daralma

Türkiye otomotiv toplam pazarı Ocak ayında geçen yıla oranla yüzde 59 oranında bir daralma ile 14 bin 373 adet olarak gerçekleşti. OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, "Ocak ayında 17-20 bin adet bandında olacağını ve daralmanın da yüzde 40 olmasını bekliyorduk ama olmadı" dedi.

Otomotiv'de yüzde 59 daralma

ÖTV ve KDV indirimi otomotiv sektörüne can simidi gibi geldi. 2018’de yılın ikinci yarısında işler neredeyse durma eğilimindeydi, yüzde 78’lere varan daralma yaşandı ve hemen ardından beklenen önlemler alındı. Bu önlemin ardından piyasa hızlı bir tepki verdi ve Kasım, Aralık aylarında bir miktar toparlanma sürecine girildi.

SEKTÖRÜ YALNIZ BIRAKTILAR

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, "Devletimiz vergi indirimleri ile araç satış pazarını desteklemeye çalışıyor ancak sadece vergi indirimleri yaparak pazarı yeterli derecede hareketlendiremediğimizi de görüyoruz, çünkü eksik olan bir diğer önemli unsur, kredilere ulaşım. Bankacılık sistemi ne yazık ki bu süreçte otomotiv sektörünü çok yalnız bıraktı, gerek ticari kredilerde şirketlerimize yaşattıkları, gerekse de taşıt kredilerindeki uygulamaları adeta sektörü durma noktasına getirdi. Şu anda faizler istenen seviyelerden uzak olsa da 2 ay öncesine göre bir miktar gerileme yaşanıyor fakat halen kredi taleplerinin onaylanmasındaki sorunlar devam ediyor" diye konuştu.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

"İşin finans ayağını konuşurken BDDK Başkanımıza da 100 bin TL’den 120 bin TL’ye çıkarılan kredi peşinat limitlerindeki düzenleme için teşekkür ediyoruz" diyen OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Ancak 2013 yılında 48 aya indirilmiş taşıt kredilerindeki vade üst limitinin bugünkü koşullarda muhakkak yeniden 60 aya çıkarılması gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Bununla beraber Bankacı dostlarımızı da otomotiv sektörü ile yeniden işbirliği yapmaya başlamalarına ve devletimizin de krediler üzerindeki KKDF ve BSMV vergilerini 2019 sonuna kadar sıfırlamaya davet ediyorum."