Otomotiv
Giriş Tarihi : 18-02-2019 13:45   Güncelleme : 14-07-2019 22:31

OSD ve TAYSAD vizyon toplantısı yaptı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv sektöründe yaşanan hızlı değişime paralel bir yol haritası çıkarmak için bir araya geldi.

OSD ve TAYSAD vizyon toplantısı yaptı

OSD ve TAYSAD koordinasyonunda; otomotiv sanayi firmalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, araçlardaki elektronik ve yazılım ağırlığının gittikçe artacağına dikkat çekildi. Bu gelişime hazırlıklı olmanın gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte, Türkiye’deki tedarik sanayinin artık yeni alanlarda yetkinlik kazanmasının zorunlu olduğu aktarıldı.

“BİR DEĞİŞİMİN ARİFESİNDEYİZ”

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün konuşmasında otomotiv dünyasındaki küresel gelişmelere değindi ve yeni teknolojilerin otomotiv ile etkileşimini değerlendirdi. Yenigün, “Yerlileştirmeyi bir numaralı madde olarak önümüze koymalıyız. Üretim burada olmalı ki maliyet avantajımız ve esnekliğimizle tüm olası değişikliklere anında cevap verebilelim. 2030’da bir aracın maliyetinin yarısının elektrik/elektronik ve yazılım kaynaklı olacağına yönelik öngörü, 2050’de yüzde 67 seviyelerine çıkıyor. Yani bir aracın üçte ikisinin elektronik sistemlerden oluşacağı söyleniyor. Tedarikçilere baktığımızda, bu noktada alarm vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca da, Türk otomotiv sektörünün bugün geldiği noktanın son derece önemli olduğunu belirtti ve otomotiv sektörünün içinde bulunduğu dönemi “Bir değişimin arifesindeyiz” diyerek tanımladı.

DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ŞART

OSD Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Şentürk ise, Türk otomotiv sektörünün geldiği noktanın gurur verici olduğunu vurguladı. Necdet Şentürk, “Yoğun emeklerle bu aşamalara geldik. Bunda tedarikçilerimizin büyük katkıları var. Ancak geldiğimiz seviye geleceğimizin garantisi değil. Otomotiv sanayii değişiyor. Bu değişime ayak uydurmamız lazım. Geleceğimizi garantiye almak için bu rekabetçiliği hem koruyacağız hem değiştireceğiz. Bunun için iki temel konuyu irdelemek gerektiğini düşünüyorum. Birincisi ‘ürün yetkinliği ya da ürün becerisi’, diğeri de ‘üretim yetkinliği ya da üretim becerisi’. Bu iki konu bizim için çok önemli” açıklamasında bulundu.

“Ar-Ge teşviklerinde otomotiv için özel bir yapı kurulsun”

TÜRK TEDARİK SANAYİ GELİŞMELİ

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise yaşayabilmek için Türk tedarik sanayinin mutlaka yeni teknolojilere sahip olması gerektiğini belirterek, “Ya elektrikli ve otonom araçlarla ilgili yeni teknolojilere hakim şirketlerle teknik işbirliği veya ortaklık yapmalıyız ya da Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak kendi teknolojilerimizi oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı. TAYSAD olarak teşvik ihtiyaçlarının takibi ve iyileştirilmesi için kamu ile yürütülen görüşmelere de devam edeceklerini açıklayan Yazıcı, “Ar-Ge teşviklerinde otomotiv için TÜBİTAK bünyesinde özel bir yapı kurulsun ve bu yapı ile otomotiv için yapılan Ar-Ge projeleri daha hızlı desteklensin istiyoruz. Ayrıca, yeni teknolojilere sahip parçaların geliştirilmesi ve üretilmesinde, hem tedarikçileri hem de bu yerli parçaları kullanacak araç üreticilerini destekleyen bir teşvik sistemi kurulmalı diyoruz. Son olarak da yeni teknolojiler ve yerlileştirme konusunda sektörün sıkıntılarını ilgili kurumlara anlatmaya ve çözüm yolları önermeye devam edeceğiz” diye konuştu.