Dernekler
Giriş Tarihi : 15-03-2019 21:41   Güncelleme : 14-07-2019 13:09

Gül: Ayrıcalık istemiyoruz

Türkiye genelinde plaka tahdidi uygulanan il sayısı 40'a yükseldi. İstanbul ise tahdidin dışında tutuluyor. İSTAB Başkanı Turgay Gül, “İstanbul servis sektörü olarak ayrıcalık istemiyoruz. Hakkımız olan ve haklı olduğumuza da inandığımız plaka tahdidinin uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

Gül: Ayrıcalık istemiyoruz

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Turgay Gül, öğrenci servisi ve personel taşımacılığı alanında yaşanan sorunlara değinerek çözümün plaka tahdidinde olduğunu ifade etti. Yerel seçimlerden önce plaka tahdidi müjdesi beklediklerini ifade eden Başkan Gül, umudun seçimlerden sonraya ertelendiğini dile getirdi.

HAYAL BİR GÜN GERÇEKLEŞECEK

Servis ve personel taşımacılığında karşılaşılan zorlukları aktaran Başkan Turgay Gül, kalıcı çözüm önerileri için İSTAB’ın taleplerini dile getirdi. Türkiye genelinde bir çalıştay yapılması taleplerini Bakan Yardımcısına ilettiklerini açıklayan Turgay Gül, “Sorunların her sene ötelenmesi yerine, kalıcı ve uygulanabilir çözümler bulunması gerektiğini belirttik. Plaka tahdidi dışında hostes, kamera ve sensor konusunda da sorunlar var. Siz 22 yaşında bir lise mezununu part-time çalıştırabilir misiniz? Bu konuda esnek koşullar oluşturulması gerekiyor. Öğrenci servisi ve personel taşımacı esnafının yaşadığı sorunların çözüm noktasında yine plaka tahdidi vardır. Yıllardır hep dile getiriyoruz ve bir gün bu hayalimiz gerçek olacak. Sektörümüzde belgelendirme yapıldı, seri plakalar verildi. Önümüzde hiçbir engel kalmadı sıra plaka tahdidine geldi. Plaka tahdidini uygularsak, İstanbul'da rant oluşur anlayışı hakim. Bu düşünce ve zihniyetten biran evvel bürokrasi kurtulmalıdır. Biz hep söylüyoruz, plakanın değeri ne olursa olsun, sektörel ekonomi o plakanın sahibine bir şeyler kazandırdığı takdirde onun geçerliliği oluyor. Aksi takdirde hiçbir değeri olmaz. Sektörün disipline edilmesi açısından plaka tahdidine ihtiyaç vardır” ifadesini kullandı.

YENİ ARAÇ ALIMLARI DURDU

Sektöre yeni araç girişinde ciddi bir azalmanın başladığına da dikkat çeken Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “Sistem artık 10 yaş civarı arabalarla idare edecek. Şu anda sıfır araba yok, en yeni araçlar 2-3 yaşında. Sektöre yeni araç girişinde yaşanan düşüş, önümüzdeki iki üç sene içinde inanılmaz seviyelere gelecek gibi görünüyor. Sektöre yeni giriş sağlayamıyoruz, kalifiye elemanları kaybediyoruz. Her şeyden önemlisi de senelerdir bu işte çalışan esnafı kaybediyoruz. Kamunun burada yapması gereken tek şey, mevcut sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak. Çünkü sektörün bunu kendi başına halletme imkanı yok.”