Güncel Haber
Giriş Tarihi : 08-05-2019 15:27   Güncelleme : 13-07-2019 00:55

Biletlerde para iadesi yapılacak

İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine karar verilmesiyle erken rezervasyonla tatil planı yapan vatandaşlar paket turlarını, otel konaklamalarını ya da uçak, otobüs, tren biletleri ödemelerini geri alabilecekler mi? Mevzuata göre yurtdışı paket turlarda, seyahat tarihine 1 ay kalaya kadar vergi, resim, harç ödenmesi koşuluyla para iadesi mümkün oluyor ama yurt içi turlarda sadece sözleşmede varsa veya sigorta yapılmışsa iade oluyor.

Biletlerde para iadesi yapılacak

Mevzuata göre paket turlarda, seyahat tarihine 1 ay kalaya kadar vergi, resim, harç ödenmesi koşuluyla para iadesi mümkün oluyor. Ancak yurt içindeki otelden satın alınan erken rezervasyon fırsatının ücreti sadece sözleşmede varsa veya sigorta yapılmışsa iade ediliyor. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “İstanbullu müsterih olsun yurtiçi ya da yurtdışı turlarımızda isteyene para iadesi yapacağız. THY ve Pegasus’la da konuştuk” dedi.

TÜKETİCİ KANUNU NE DİYOR?

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, paket tur ve konaklama sözleşmelerinin mevzuata göre birbirinden ayrı iki tür olduğuna dikkat çekti. Paket turun ulaşım ve konaklamayı içeren yurt içi ve yurt dışı tur sözleşmesi olduğunu belirten yetkililer, “Örneğin aileniz, arkadaşlarınızla 23 Haziran’ı kapsayan bir hafta süreyle İtalya turu aldınız. 6502 sayılı Tüketici Kanunu Yönetmeliğinin 16. maddesine göre tur tarihine 1 ay kalıncaya kadar sözleşmeden cayma hakkınız var. Ancak vergi, resim ve harç hariç tur bedelini iade alabilirsiniz” dedi.

MÜCBİR SEBEP DEĞİLMİŞ

Seçimin bir mücbir sebep olmadığını belirten yetkililer, “Deprem, sel, heyelan gibi doğal afet ya da yangın gibi nedenlerle otel ya da tur şirketi hizmet veremiyor olsaydı, mücbir sebep sayılırdı. Onlar hizmete devam ederken, vatandaş ben oyumu kullanacağım, deyip gitmiyorsa bu mücbir sebep değil”. Yetkililer, yine uçak, otobüs, tren biletlerinin de özel sözleşme hükümlerine tabi olduğunu, mevzuatta da bunlara ilişkin hüküm bulunmadığını söylediler. Promosyonlu uçak biletlerinin iadesinin de mümkün olmadığını anlatan yetkililer, “Ama 15 Temmuz’da da gördük büyük şirketler kendi inisiyatifleriyle müşterilerine iade ya da yeni bir bilet fırsatı sunuyorlar” ifadesini kullandı.

UÇAK BİLETLERİ KESİNTİSİZ İADE

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Değerli misafirlerimiz 23 Haziran tarihinde yenilenecek olan seçim nedeniyle: 6 Mayıs tarihi ve öncesinde satın aldığınız, 20-26 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştireceğiniz İstanbul kalkışlı ve varışlı seyahatlerinizi, 15 Mayıs tarihine kadar masrafsız şekilde değiştirebilirsiniz. Detaylı bilgi ve bilet değişiklik işlemleriniz için Türk Hava Yolları satış ofisleri ile irtibata geçebilirsiniz” dedi. Pegasus Havayolları, kamuoyuna 23 Haziran 2019 tarihli biletlerde kesintisiz iptal yapılacağını duyurdu. Açıklamada, 6 Mayıs ve öncesi satın alınan İstanbul kalkışlı ve varışlı, uçuş tarihi 23 Haziran 2019 olan biletlerde ve 23 Haziran 2019 tarihli bilete bağlı herhangi bir tarihe ait dönüş uçuşu olan biletlerin iadesi için 31 Mayıs’a kadar başvurulması gerektiği belirtildi. Atlasglobal Havayolları da kesintisiz iptal için 14 Mayıs’a kadar süre tanırken, Onur Air 1 Haziran’a kadar ücretsiz iade ya da değiştirme hakkı tanıdı.