Lojistik
Giriş Tarihi : 04-07-2019 12:07   Güncelleme : 04-07-2019 12:07

Taşıma payımız arttı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Mayıs 2019 Karayolu Taşıma İstatistikleri raporunu açıkladı. Türk araçlarının ihracat taşıma sayıları 2019 yılı Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 103 bin 914 adetten 112 bin 963 adede çıktı.

Taşıma payımız arttı

Geçen yılın Mayıs ayında 103 bin 914 adet olan ihracat taşıma sayıları 2019 yılı Mayıs ayında yüzde 9 artış ile 112.863 adet oldu. Ocak-Mayıs toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış ile ilk 5 ayda toplam 515 bin 141 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Yabancı araçların geçen yıl Mayıs ayında 31 bin 860 adet olan taşıma sayıları 2019 yılı Mayıs ayında yüzde 1 artış ile 32 bin 175 adet oldu. Ocak-Mayıs toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 düşüş ile ilk 5 ayda 145 bin160 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Türkiye’nin ihracat taşımasında, Türk ve yabancı araçlar Ocak-Mayıs toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış ile 660 bin 301 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Ülkemize yük almak için boş giriş yapan yabancı araçlar sayılarını yüzde 28 oranında artırdı. Boş giriş yapan yabancı araçların başında yüzde 80 artış ve 15 bin 66 adet ile Bulgaristan geliyor. Türk taşımacılar ise aylık toplam 70 bin araç ile kendi ülkemize boş dönüş yaptı.

KÖRFEZDE DÜŞÜŞ VAR

Avrupa genelinde önceki aylarda olduğu gibi düşüş eğilimi devam ederken, sadece komşu ülkelerde; Bulgaristan yüzde 11, Romanya yüzde 7, Yunanistan yüzde 12 olmak üzere olumlu sonuçlar görülüyor. Almanya yüzde 5, İtalya yüzde 16, Fransa yüzde 7 olmak üzere önemli ihracat ülkelerine taşımaların düşmesi dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerine toplamda yüzde 3 düşüş görülüyor. BDT ve Orta Asya ülkeleri  incelendiğinde Rusya Federasyonu’na yüzde 2 artış dikkat çekerken, Türki Cumhuriyetlerin tümüne taşımacılık sayılarının arttığı görülüyor. BDT ve Orta Asya bölgesine yapılan ihracat taşımaları genel toplamda yüzde 9 düşüş göstermiş olsa da Dilucu Sınır Kapısı üzerinden Nahcivan’a yapılan taşımaların bu düşüşe sebep olduğu biliniyor. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında Irak’a, Suriye’ye ve İran’a taşımalar artmış olmasına rağmen Körfez ülkelerine yapılan taşımalar ciddi düşüşler gösteriyor. Genel toplamda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış olduğu görülüyor.

ASYA PAZARI BÜYÜYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “İhracat taşımalarında rotanın çevrildiği Asya ülkelerinde artış devam ederken, Avrupa tarafında düşüş devam ediyor. Orta Avrupa ve Batı Avrupa ülkelerine yapılan taşımalarımızı ihracat parametreleri dışında incelediğimizde, transit geçiş koridorlarında yaşanan yetersiz geçiş belgesi kotası ve transit taşımalardaki engellerin bu düşüşün en önemli nedenleri olduğunu görüyoruz. Türki Cumhuriyetleri arasında büyük artışın olduğu Özbekistan’a ve büyük bir potansiyele sahip olan Rusya’ya yeterli sayıda geçiş belgemizin olmaması, Rusya’ya yapılan taşımalarda vize sorunları yaşanması bölgeye olan ihracatımızın gelişimini engelliyor. Türkmenistan’ın Tacikistan yüklerine yönelik uygulamaları sebebiyle hem ihracat hem ithalat yönünde beklemeler devam ediyor. Söz konusu iki ülke arasındaki sorunun düzelmesi durumunda bölgeye yapılan ticaret hareketlerinde daha fazla artış olacağını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.