Dernekler
Giriş Tarihi : 12-07-2019 18:05   Güncelleme : 14-07-2019 12:06

Hükümet otomotive ikinci bir şans vermedi

Mahalli idareler seçimi dolayısıyla bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de uygulanan ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran itibariyle sona erdi. Sektörün yıl sonuna kadar toparlanabilmesi için OSD, Hükümet nezdinde indirim taleplerinde bulundu ancak Hükümet bu talebi reddederek otomotiv sektörüne ikinci bir şansı vermedi.

Hükümet otomotive ikinci bir şans vermedi

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) yöneticileri, ekonomik krizin etkilerini azaltmak için harekete geçti. Türkiye otomotiv pazarının canlandırılması için kısa ve uzun vadede yeni destekler gerektiğinin altını çizen OSD Başkanı Haydar Yenigün, önlem alınmadığı takdirde bir önceki yıla oranla yılın ilk yarısındaki yüzde 45 daralmanın artarak devam edeceğini aktardı.

OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Hükümetimizden, vergi indirimlerinin uzatılması veya kademeli olarak düşürülmesi konusunda talepte bulunduk. Ancak bu indirimlerin devam etmeyeceği bilgisini aldık. Türkiye’nin ihracat, üretim ve istihdam performansı açısından en fazla katma değer yaratan sanayisi konumundaki otomotiv için bu destekler hayati önem taşımaktadır” dedi.

SEKTÖR ARAÇ SATAMIYOR

Haydar Yenigün, sözlerine şu şekilde devam etti; “Vergi indirimlerinin otomotiv değer zincirinin tamamı için çok ciddi bir katkısı oldu. Uygulamanın sonlanması ile birlikte sektörde araç satışı durdu. Otomotiv çok hassas bir sektördür, sistemin tökezlememesi için yavaş bir geçiş olması çok daha sağlıklı olurdu. İç pazarı canlandırmaya yönelik tekrar vergi indirimi uygulanması veya finansmana erişim kolaylığı sağlayacak uygulamalar gibi başka formüllerin, kısa ve uzun vadede kurgulanması gerekmektedir.”