Lojistik
Giriş Tarihi : 14-11-2019 11:25   Güncelleme : 18-11-2019 09:40

Lojistik de startup

Lojistik sektörü dijitalleşmeyi sevdi. İhtiyaçları görerek sektöre giren birçok startup, manuel ve kağıt üzerinden yapılan işleri dijitale taşıdı. Startup’lar hem taşımacılıkta şu ana kadar verilmeyen hizmetleri sundu hem de dijital yürütülen işlemler müşterilere yüzde 40’a varan oranlarda maliyet avantajı sağladı.

Lojistik de startup

KPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner, lojistik sektörünün teknoloji benimsediğini söyledi. Son yıllarda sektördeki sorunları çözecek fikirlerle lojistikte hizmet vermeye başlayan startup’ların, başarılı olduğunu belirten Öner, “Manuel yürütülen taşıma organizatörlüğü, işleri dijitale taşıyarak ciddi verim, zaman ve maliyet avantajı sağladı. Taşıma organizatörlüğünün dijitalleşmesi sektörde yıkıcı bir değişim” dedi. Öner, lojistikte yükselen startup’larla ilgili şu bilgileri verdi:

İŞLER HIZLANDI

Dijital taşıma organizatörlüğü platformlarının çözümleri işleri hızlandırdı. Manuel süreçte, sevkiyat yapmak isteyen şirketler için fiyatlandırma şeffaf değildi ve bilgi sistemi iletişime kapalıydı. FreightHub’ın gelişimi, sektördeki yıkıcı etkinin iyi bir örneği oldu. İşe sadece bir platform olarak başlayan FreightHub, zamanla bir taşıma organizatörüne dönüşerek, Kuehne & Nagel, DHL ve UPS gibi köklü markaların karşısında rakip oldu. Dijital taşıma organizatörlüğü, müşterilerin farklı fiyat tekliflerine erişmesine, kendi sevkiyatını ayarlamasına ve eş zamanlı takip etmesine imkan sağlıyor. Müşteriler yüzde 40’a varan oranlarda daha az ücret ödedi. Startupların sunduğu dijital taşıma organizatörlüğü platformları, maliyet konusunda şeffaflık sağladığı gibi bir yüklemenin taşınma sürecinde aktif şekilde yönetilmesine de imkan verdi.

EŞ ZAMANLI İZLEME

Yavuz Öner taşımacılık sektöründe demirbaş takibinin de gündemdeki önemli konulardan biri olduğunu vurguladı. Öner, söyle devam etti: “Eskiden müşterilerin yüklemelerini takip etmesi mümkün olmuyordu. Startup’lar bu sorunu çözmek için de hamle yaptı. Örneğin hava, kara ve deniz yollarındaki hareketleri gözlemlemek için radyo frekansını kullanan Hawkeye360 ABD’de 16,3 milyon dolar yatırım aldı. Makine öğrenimini kullanarak taşıma zamanını öngören ve yükleme takibine imkan sunan Clearmetal da ABD’de 12 milyon dolar yatırım elde etti. Bu startup’ların yalnızca takip imkanı sunarak büyümeyi sürdürüp sürdüremeyeceği şimdilik belirsiz. Takip teknolojisinin dijital taşıma organizatörlüğüyle entegre şekilde varlığını sürdürmesi senaryosu üzerinde duruluyor. Şimdilik ContainerXChange isimli bir platform, yüklemenin eş zamanlı olarak izlenmesine imkan sunuyor.”