Lojistik
Giriş Tarihi : 03-12-2019 14:15   Güncelleme : 03-12-2019 14:38

Ver rüşveti, geç!

UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Gürcistan'ı transit geçen Türk nakliyecilerinin, Gürcü makamlarınca rüşvete maruz bırakıldığını iddia etti. Konuyu defalarca yazılı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet yetkililerine bildirdiklerini dile getiren Abdullah Özer, "Taşıdığımız yük, Ülkemizin ihraç mallarıdır. İlgili Bakanlar acilen devreye girmeli ve Gürcistan'ın Türk nakliyecisine uygulattığı rüşvet sorununu çözülmelidir" dedi.

Ver rüşveti, geç!

Nakliyeci zorda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti acilen Gürcistan için devreye girmeli

Türk nakliyecisi Gürcistan başta olmak üzere Kazakistan ve Rusya ile beraberinde birçok ülkede geçiş belgesi yokluğundan kaynaklı sebeplerle kapasitesinin altında çalışmak durumunda kalıyor. İhracat değer ve ton bazında belirlenen kotaların çok üzerinde olmasına rağmen ilgili malların beşte biri oranındaki geçiş belgesi kotaları nedeniyle hak ettiği taşımaları gerçekleştiremiyor.

SEBEPSİZ KONTROLLER

UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, "Gürcistan Türk nakliyecisine, Türk ihracatçısına büyük zarar veriyor. Gürcüler, Saakashvili dönemi öncesinde rüşvetle çevrilen bir ülkeydi. TIR’larımıza sürekli sebepsiz cezalar yazılır, engellenerek rüşvet ödetilmeye mecbur bırakılırdı. Saakashvili döneminde bu problemler çözüme kavuşmuştu. Üzülerek söylüyorum ki son 3-4 yıldır eskiye bir dönüş var. Gürcistan’ı transit geçerek diğer ülkelere gerçekleştirdiğimiz taşımalarda Gürcistan Gümrük İdareleri, ülkelerini transit geçen eşyada kontrol hakları olduğu gerekçesiyle birçok aracımızı tam tespit kontrollerine maruz bırakmaktadır. Normal şartlarda kuvvetli şüphe, branda yırtığı, halat ve mühür kopması gibi şüpheli hallerde yapılması gerekilen kontroller, Gürcistan’da sebepsiz yere rutine döndürüldü" dedi.

PARAYI VEREN GEÇİYOR

Kontrollerin Ülkeden çıkış anında yapıldığını dile getiren Özer, şöyle devam etti: "Bin parçalı bir ürün taşıdığınızı düşünün, aracı açarak oturup tek tek sayıyorlar. Olurda bir eksik bir fazla çıkarsa kaçakçılık olarak değerlendirerek cezai işlem uyguluyorlar 4000 TL gibi. Bu kontrolleri de sıcağı sıcağına değil, 10-12 gün aracı beklettikten sonra yapıyorlar. Üstelik bu kontrolleri ülkeye girişte değil, araç ülkeden çıkmak üzereyken sınır kapısından 200 kilometre gerideki bir iç gümrüğe sevk ederek gerçekleştiriyorlar. Bu kadar süre bekletmenin elbette bir hikmeti var. Bu süre zarfında sizi bazı yetkisiz kişiler arayarak 2000 Dolar karşılığında aracın bekletilmeksizin yoluna devam edeceğini söylüyorlar. Parayı öderseniz harbiden aracınız anında gümrüklü sahadan kontrol edilmeksizin yoluna devam ediyor. Hani kontrol edilmek için sahaya girmişti?."

TÜRKLERE KAÇAKÇILIK İŞLEMİ

Gürcistan yetkililerinin eksik evrak işlemi yaptığının altını çizen Özer, "Bu kirli tezgah 3 yıldır sürdürülmekte. Bizimle alakalı tüm bakanlıklarımıza sorunu yazılı olarak bildirmiş olmamıza rağmen hiçbir çözüm üretilmedi. Taşınan ihracat sanki bu ülkenin itibarı, namusu, değeri değil. İlginç bir süreçten geçiyoruz. Aynı devletin yeni bir oyunu var, son 2 haftadır bu oyun sergileniyor. Ülkeye girişte sunulan evraklardan birinin verilmediği gerekçesiyle durum kaçakçılık olarak değerlendirilerek 4000 TL’den başlayan cezalar yazılıyor. Kamera görüntülerini izlemek istiyorsunuz, hayır deniyor. Suçlayan taraf iddiasını kanıtlamakla mükelleftir diyorsunuz ses yok, devlet ciddiyeti yok. Üzülerek söylüyorum ki devletimiz bu sektöre sahip çıkamıyor. Bu sorunların en baştan çözümlenmesi gerekir. Yoksa bu işler yol olur, rant olur" ifadesini kullandı.

DEVLETİN İTİBAR SORUNU

Çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını dile getiren Abdullah Özer, "Bizim sorunumuz çok. Lakin biz devletin çözebileceklerini, sadece devletimizin önüne koyuyoruz. Gürcistan’daki tam tespit sorunu çözülebilir, çözülmeli de bu bir itibar sorunudur. CMR oyunu sorunu, çözülebilir çünkü devlet olan bunu yapmaz. Azerbaycanlı kardeşlerimizle olan haksız rekabete dayalı ödemeler sorunumuz çözülebilir, kardeşliğin gereğidir. Geçiş belgesi kotaları yetersizliği çözülebilir, ticaretin gereğidir. Tüm bunlar çözülmezse biz çözülürüz. Taşımacılık bir ülkenin stratejik gücüdür, yoksa devlet yoktur. Biz yok olursak ticaret yok olur, ihracat yok olur, savunma yok olur, dolayısıyla devlet yok olur. Acilen Devlet adamlarımızın silkinerek kendilerine gelmeleri ve sorunlarımızı çözmeleri gerekir" diye konuştu.