Dernekler
Giriş Tarihi : 17-12-2019 14:50   Güncelleme : 26-12-2019 14:47

Turizmde belge krizi

Turizm Taşımacılar Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, yol izin belgesi sorununun çözümü için gerekli girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Öksüz, "Dernek olarak konuyla ilgili hazırladığımız dosyayı Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere İstanbul Valiliği ve İBB'ye sunduk. Turizmde belge krizini çözeceğiz" dedi.

Turizmde belge krizi

İstanbul'da turizm taşımacıları büyükşehir belediyesi ile yetki kargaşası yaşamaya başladı. D2 ile taşımacılık faaliyetlerini yürüten turizm taşımacılarına, büyükşehir belediyesi yol izin belgesi vermeyince, korsan statüsüne düştü. Turizm Taşımacılar Derneği (TTDER) ise sorunun çözümü için gerekli merciler ile iletişime geçti.

SORUN BELGE FİYATLARI

Turizm Taşımacılar Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, sektörde yaşanan sorunun Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile başladığını dile getirdi. Mehmet Öksüz, "Bizler D2 Yetki Belgesi ile taşıma yapıyoruz. Bu belgeyi alabilmek için 250 koltuk kapasitesini doldurmak gerekiyordu. Bakanlık koltuk sayısını 70'e düşürürken, belge fiyatlarını da sürümden kazanayım mantığı ile 15 Bin TL'ye indirdi. Önüne gelen gitti D2 belgesi aldı ve taşımacılık yapmaya başladı. Bu işi hakkıyla yapan turizm taşıma firmalarının her türlü belgesi tam olmasına rağmen, mantar gibi çoğalan D2 belge sahipleri yüzünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bizlerin araçlarına yol belgesi vermiyor. korsan muamelesiyle cezalandırıyor. Bu sorun İstanbul'dan başla bir yerde yaşanmıyor" dedi.

YETKİLİLERİ BİLGİLENDİRDİK

Sorunun kısa sürede çözüleceğinin müjdesini veren TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, şöyle devam etti: "Turizm araçlarımız 13+1 ve 9+1 olarak üretiyor. Bizim araçlarımız, taşıdığımız turistin bagajından dolayı koltuk sayıları azaltılmış araçlardır. İlgili bakanlıklar bu araçlara izin verirken, büyükşehir çıkıyor ve bize korsan muamelesi yaparak yol izin belgesi vermiyor. Konuyu İTO'da dile getirdik. Sektör mensupları ile görüş alış-verişinde bulunduk. Hazırladığımız raporu dosya halinde Ulaştırma Bakanlığı'na sunduk. İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne sunduk. Yetkililere konuyu detaylıca anlattık. İlgili kurumun yetkilileri konunun üzerinde çalışmaya başladı. Sorunun kısa sürede çözüme kavuşacağı sözünü aldık ve inşallah 2020'ye yol izin belgemizi alarak gireceğiz."