Otomotiv
Giriş Tarihi : 27-12-2019 20:18   Güncelleme : 27-12-2019 20:18

Hayaldi gerçek oldu

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden otomobilin ön gösterim versiyonu tanıttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım sağladığı törende otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler ve fotoğraflar da ilk kez paylaşıldı.

Hayaldi gerçek oldu

Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Yeniliğe Yolculuk Buluşması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 3 bin kişilik bir davetli topluluğuyla gerçekleşti.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağı yeri de açıkladı. Erdoğan "Gemlikte Silahlı Kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var. yaklaşık 4 milyon metrekarelik bu alanın inşallah şu anda 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz ve süratle de fabrikamızın orada yapımına başlayacağız" dedi.

Yerli otomobilin motor gücü 150 KW. İki çeker 200 beygir, 4 çeker ise 400 beygir gücünde. Yerli otomobil, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile %80 doluluğa ulaşacak. Li-ion pil hücreleriyle 300+ ve 500+ kilometre menzile sahip olacak. Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olarak açıklandı. Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde, yılda 175 bin adet olacak. Üretim tesisinde 300'ü nitelikli toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek.

Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) gerçekleştireceği yatırım için 30 bin otomobillik alım garantisi verildi.