Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:06   Güncelleme : 13-11-2014 17:06

Kimse bizi sorgulama şansına sahip değil!..

Türkiye’nin lojistik üreten ülke olduğunu belirten Dinçşahin, lojistik uluslararası karayolu taşımacılığının çok önüne geçmiştir dedi ve ekledi: “Artık lojistiği daha iyi anlıyoruz.

Kimse bizi sorgulama şansına sahip değil!..

Türkiye’nin lojistik üreten ülke ğunu belirten Dinçşahin, lojistik uluslararası karayolu taşımacılığının çok önüne geçmiştir ve ekledi: “Artık lojistiği daha iyi anlıyoruz. Net olarak söylüyorum; lojistik taşımacılığın ötesinr. Bu konuda kimse bizi sorgulayamaz. Çünkü biz başarılıyız...”

Kıtalararası geçiş noktasında bulunan Türkiye'nin, lojistik faaliyetleri ve projelerle ilgili çalışmaları, sektör içinden, sektörü bilen birine, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin'e sorduk...

Türkiye’nin “lojistik üretenler” konumuna geldiğini vurgulayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Lojistik, bir ürünün banttan iniş süreciyle başlıyor... Ürünün paketlenmesinden, pazara sunulmasına kadar lojistikçinin görevi... 3-5 yıl önce lojistiği anlatamıyorduk... Ancak son 5 yılda müthiş değişim yaşadık... Bu değişimi herkes görüyor ve yakından takip ediliyoruz” diye konuştu.

“ARTIK” LOJİSTİK ANLAŞILIYOR

Lojistiğin uluslararası karayolu taşımacılığının çok ötesine geçtiğini belirten Dinçşahin, şunları söyledi: “Lojistiğin önemi, tüm dünyada ğu gibi, Türkiye’de de anlaşılmaya başlandı, ‘artık’ anlaşılmaya başlandı... Herkes, lojistikteki başarının kendi üzerlerinde ne gibi faydalar yarattığın çok iyi biliyor. Ama bunu 3-5 yıl önce anlatamıyorduk. Şimdi artık net olarak ortaya koyabiliyoruz. Biz, uluslararası taşımacılığında ötesindeyiz. 

Gerçek lojistik olarak baktığınızda Türkiye lojistik hizmet üreten mertebesine gelmiştir. Artık uluslararası taşımacılık olarak şunu mu yaptınız, bunu yaptınız diye kimse bizi sorgulama şansına sahip değil. Biz gerçekten iyiyiz. Çünkü başarılıyız. UND üyelerine baktığınızda yarısının lojistik hizmet üretenlerden oluştuğunu görürsünüz. Yurt içinde veya dışında. Rusya’da bile lojistik üreten nakliyecilerimiz var. Neresinden bakarsanız bakın, lojistik Türkiye’nin geleceği olmuştur.” 

LOJİSTİK TERCİHLERİN TEPESİNDE

Lojistiği Türkiye’ye anlatma konusunda, eğitimin büyük katkısı ğunu belirten UND Başkanı Dinçşahin, “Bu yıl bin 500 öğrenci lojistik eğitim alıyor... 2002’nin sonu itibariyle biz bu okulun; yeni binamızın temelini attığızda lojistikle ilgili öğrenciyi mumla arıyorduk... O yıllarda biz lojistik okuluyla ilgili gazetelere ilan vermiştik... Öğrencilere, ‘tercihinizi yaparken, lojistik diye bir bölüm var’ ilanlarıydı bunlar... O öğrenciler, lojistiği üçüncü, dördüncü tercih olarak yazıyordu. 

Bugün geldiğimiz noktada ise, en yüksek puanlarla lojistik tercih ediliyor. Şimdi baktığımızda öğrenciler lojistiği tercihlerinin ilk sırasına yazıyor... Eskiden lojistik, okuların içerisinde bir bölümdü... Lojistik bölümü diyorduk... Bu yıl, yalnızca lojistik üzerine bir okulumuz var diyebiliyoruz” şeklinde konuştu.
 
ULAŞIMIN GEÇİŞ NOKTASINDA

Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasındaki yük ve yolcu akışının tam ortasında ğunu ve bunun iyi kullanılması gerektiğin belirten UND Başkanı, konu hakkında şunları söyledi: “Türkiye, Asya ile Avrupa arasındaki yük ve yolcu akışının tam ortasında, her türlü ulaşımın tam geçiş noktasında bir yerde. Öyle bir yere sahibiz ki, bugüne kadar bunun nimetlerinden fazla yararlanmadık. Son birkaç yıldır değerimizi anlıyoruz. Diyoruz ya biz lojistik üs konumundayız.

UND’nin lojistik üs olma yolunda büyük girişimleri var... Biz, iki kıtanın hatta, Afrika’yı da bu işe dahil ediyorum, kıtaların bağlantı noktasında çalışıyoruz. Altyapıyı oluşturuyoruz. Öğrenci yetiştiriyoruz. Projeler üretiyoruz ve hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin lojistik altyapısı sağlam ve daha da güçlenmeye devam ediyor. Bölgede Türkiye’nin lojistik üs olması konusunda düğmeye basılmış durumdadır...”

SADECE İSTANBUL DEĞİL

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin lojistik üsler yönündeki çalışmasının Türkiye’yi kapsadığını kaydeden Tamer Dinçşahin, “UND’nin savunduğu lojistik köyler, lojistik üs’ler projeleri yalnızca İstanbul için değil. Esasında UND’nin ortaya attığı görüş, yerini buldu zaten” ...

Dinçşahin, UND’nin görüşlerini şöyle açıkladı: “Mersin’in lojistik olarak yapılanması, Ankara’nın başlaması, İzmir’de çalışmaların olması İstanbul’da ise bazı engellerle birlikte çalışmaların devam etmesi, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin görüşüydü... Demek ki UND’nin burada hedefleri tuttu. Baktığınızda, Mersin’in, Ankara’nın, İzmir’in ve İstanbul’un UND’nin projeleri ğunu göreceksiniz. Çok net olarak belirtiyoru, UND’nin projesi yalnızca İstanbul’u kapsamıyordu. Ancak İstanbul önemli bir nokta. UND, İstanbul’un değil, Türkiye’nin içerisinde sektörel bir dernek... ”

İSTANBUL AÇIKLAMASI!.. 

UND, İstanbul’da ne yaptı dersek, bunu tartışırız diyen Tamer Dinçşahin, “İstanbul’da lojistik üs için işaret ettiğimiz nokta üzerinde yapılan görüşmeler, yaklaşık olarak ikici senesini bitirdi... İki yılı geçen bir süreçte, işaret edilen noktadaki arz talep dengesinden oluşan alan yer fiyatlarını düşünebiliyor musunuz? Burayı UND işaret etti, buraya geliyoruz !..

UND’nin asıl arsası, Çatalca’da olmasına rağmen, asıl lojistik üreteceğimiz yer Hadımköy... Burası lojistik bir üs olmak için en ideal yer. Kara yolu, demir yolu, deniz yolu bağlantılarının en iyi ve verimli biçimde sağlanabildiği tek yer Hadımköy... Burayla ilgili önemli bir husus da, İstanbul’un su toplama havzalarına yakınlığı nedeniyle, burada lojistik köy düşüncesi sayesinde, sanayileşmeyi ve endüstriyel kirliliğin önüne geçeceğiz... Kısaca Hadımköy’e kuruluacak lojistik üs, sektöre verimliliği kadar, çevreyle de sorunu olmayan bir yapıda olacaktır... Ancak Hadımköy sorununu yetkili birimlerle henüz çözmüş değiliz” diye konuştu. 

SANAYİCİLER DE BASTIRIYOR!.. 

Hadımköy için sanayicilerin de talepleri ğunu belirten UND Başkanı, buranın derhal lojistik üs olarak işaretlenmesi gerektiğini kaydetti ve şöyle konuştu: “UND için olmazsa olmazlardan bir tanesidir Hadımköy... Bu alanın mutlaka lojistik üs olarak gerekli mercilerce işaretlenmesi lazım... Ancak henüz artı veya eksi yönde hiçbir işaretlenme yapılamadı...

Neden yapılamadığına gelince, o bölgeyi sanayi yapılanması için kullanmak isteyen birimler var... Bizde bu noktada diyoruz ki, lojistiği aldık oradan başka bir tarafa koyduk, buna rağmen o bölgede yine de sanayinin olmaması lazım. Ancak Hadımköy, İstanbul’un su toplama havzası. Yetkili merciler, ‘yok illa biz buraya sanayi izni vereceğiz, sanayi projesi olanlar gelsin buraya yapılansınlar’ diyorlar ise, benim değil, benim çocuğumuz geleceğini etkileyecek bir yaklaşım olur... İşte biz, bunu istemiyoruz. 

Bu konuda, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ile birlikte, lojistikçiler ve sanayicilere İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından brifing verildi... Brifing sonunda Yalçıntaş, temizlik açısından, lojistik bölge olması konusunda ikna ğunu beyan etti... Öte yandan bu proje, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticarit Odası ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin birlikte ğu bir noktada olmasına rağmen, hâlâ bitirelemedi...”