Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:06   Güncelleme : 13-11-2014 17:06

Suriye’de vergisiz dönem

Türkiye ile Suriye arasında ikili ticarette mal taşıyan Türk araçlarından vergi alınmamasına karar verildi.

Suriye’de vergisiz dönem

Türkiye ile Suriye arasında ikili ticarette mal taşıyan Türk araçlarından vergi alınmamasına karar verildi. Devlet Bakanı Tüzmen, Suriye'deki resmi temasları çerçevesinde Suriye İmar Bakanı Ömer Galavinci, Ulaştırma Bakanı Yarup Bedir ve Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile görüştü.

Tüzmen'in Suriye Maliye Bakanı ile görüşmesinde, Bakan Hüseyin, Suriye'nin mal taşıyan Türk araçlarından herhangi bir vergi alınmayacağına ilişkin bir karar aldıklarını ve metin hazırladıklarını belirtirken, bunda Türk heyetinin Suriye ziyaretinin de etkisinin ğunu söyledi.

Bakan Hüseyin, bu çerçevede Suriye araçlarına ne uygulanıyorsa Türk araçlarına da onun uygulanacağını bildirdi. Tüzmen de özellikle kriz ortamında vergilerin olabildiğince az olmasını savunduklarını belirtirken, böylelikle krizin ticaretin üstündeki olumsuz etkisinin azalacağını söyledi.

Söz konusu karardan duydukları memnuniyeti dile getiren Tüzmen, bunun transit yüklerde de uygulanması gerektiğini savundu. Konuya ilişkin olarak daha sonra gazetecilere değerlendirmede bulunan Bakan Tüzmen, üç bakanla önemli toplantılar yaptıklarını belirtirken, bunlardan somut olarak ifade edilen sonuçlardan en önemlisinin ulaştırma maliyetleri konusunda alınan karar ğunu ifade etti.

Türkiye ve Suriye arasında kara ulaştırmasında çok önemli bir adım atıldığına işaret eden Tüzmen, böylelikle Türk taşıma vasıtalarının Suriye'ye yaptıkları yolculuklarda kapıdan başta ayak bastı parası, bekletme parası ve diğer ad altında aldıkları ücretlerden ıyla muaf tutuldukları yine aynı şekilde Suriye içinde herhangi bir şekilde vergilendirmeden, bir tarifeye tabi tutulmadan rahatlıkla dolaşım imkanının getirildiğini kaydetti.

Daha önce Türk taşıma vasıtalarının kapıdan girdikleri anda bir çok masrafa tabi ğunu hatırlatan Tüzmen, alınan bu kararla söz konusu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

“KARAR, CİDDİ BİR MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAK”

Türk taşıma vasıtalarından alınan vergi, resim ve harçların sıfırlanmasının çok önemli bir gelişme ve iyi bir başlangıç ğunu vurgulayan Tüzmen, bunun ciddi bir maliyet avantajı sağlayacağına dikkat çekti. Bunun araç başına yaklaşık 250 dolara tekabül ettiğini ve taşıma maliyetlerinde yüzde 25-30 oranında bir rahatlama anlamına geldiğine işaret eden Tüzmen, böylelikle rekabet gücünün de artacağını belirtti.

Türkiye'nin ise Suriye'den yük taşıyan araçlardan herhangi bir vergi almadığına dikkat çeken Tüzmen, “Bu bize bir jest . İki ülke vergilerini azalttığı dünya ticaretini kendi üzerlerinden geçirme imkanına sahip olacaklar ki bence Suriye ve Türkiye bu coğrafyada son derece önemli geçiş ülkesi ğu için iki ülkede dünya ticaretini çok ciddi şekilde kendi üstlerine yönlendirebilirler ve ciddi paralar kazanabilirler” diye konuştu.

Türkiye'den Suriye gelen araçların içerisinde transit araçların daha ağırlıklı ğuna da işaret eden Tüzmen, ancak transitlere uygulanan ücretlerin devam ettiğini, söz konusu uygulamayı transit araçlara da getirme noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Tüzmen, aynı kararın transit araçlara dönük olarak da alınması durumunda Türkiye'nin Suudi Arabistan, Ürdün, Irak'a yaptığı taşımacılığın bundan büyük fayda göreceğini ifade etti.

Öte yandan Suriye'nin Türkiye'deki vergilerin çok yüksek ğunu belirterek, bir akaryakıt fiyat farkı da aldığını hatırlatan Tüzmen, “ben de görüşmelerde petrol fiyatlarının aşağıya inmesi nedeniyle şu anda akaryakıt fiyat farkı o kadar fazla olmadığını ancak petrol fiyatlarını arttığı dönemde de bu farkın fiyatların aşağıda ğu dönemdeki gibi olmasını istediğimizi söyledim” diye konuştu.

Görüşmede, yerel yönetimler vergisi konusuna da değindiklerini anlatan Tüzmen, alınan söz konusu verginin iki ülke arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşmasının ruhuna aykırı ğunu savundu.

ULAŞTIRMA VE KONUT SEKTÖRÜ
Bakan Tüzmen, Suriye Ulaştırma Bakanı ile yaptığı görüşmede de kara ulaştırmasının yanı sıra hava, deniz, demiryolu ulaştırma konularını konuştuklarını söyledi.

Tüzmen, kuzey-güney, doğu-batı istikametinde yapılacak otoyollarda Türk firmaları olarak büyük pay almak istediklerini bildirdi.

İskan Bakanı ile yapılan görüşmeye de değinen Tüzmen, Suriye'de önemli konut ihalelerinin bulunduğuna, uygun ortam sağlanması durumunda Türk firmalarının bu ihalelerde yer almasının mümkün ğuna dikkati çekti.

Bu doğrultuda Türk firmalarının fiyat konusunda bir çalışma yapması ve müteahhitlik heyeti ile ülkeye gelerek görüşmelerde bulunması gerektiğini belirten Tüzmen, Suriye toplu konutta 50 binden 500 bine kadar ulaşan bir potansiyel ğunu, 100 bin konut işi alınsa bunun ciddi bir pay ğunu söyledi.

SURİYE, ÇİMENTO ALIMINI DURDURDU

Suriye'nin çimento alımını da durdurduğunu bunun üretici ve ihracatçıları açısından büyük sıkıntı yarattığını ifade eden Tüzmen, “Bize 'kısa dönem için yaptık' ler. Tabii haberimiz olmadan bunun yapılması Türk üretici ve ihracatçılara büyük sıkıntı yarattı. Suriye şu anda çimento alımını durdurmuş durumda. Bir çok çimento yüklü aracıyla Suriye'ye giriş yapmış olan arkadaş var. Türk tarafı olarak burada sıkıntıların ne boyutta ğunu dile getirdik” şeklinde konuştu.

Perşembe Rotası