Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:07   Güncelleme : 13-11-2014 17:07

En güvenli koltuk tartışması

THY’nin Amsterdam’da üçe ayrılan uçağı, ‘En güvenli koltuk hangisi?’ sorusunu akla getirdi.

En güvenli koltuk tartışması

THY’nin Amsterdam’da üçe ayrılan uçağı, ‘En güvenli koltuk hangisi?’ sorusunu akla getirdi. Analizlere göre, bir uçaktaki en güvenli yerler kanatların üzerindeki acil çıkış kapılarının üstü ya da yakınları

Amsterdam’da kaza yapan ve üçe ayrılan THY uçağı, dünyanın da bu konuyla yakından ilgilenmesine yol açtı, ‘Uçakta en güvenli koltuklar hangileridir?’ sorusunu da hatırlattı. İngiliz The Times gazetesinin yer verdiği analize göre kaza, uçaktaki en güvenli yerlerin kanatların üzerindeki acil çıkış kapılarının üstü ya da yakınları ğu teorisini doğruladı.

Gazete, dünyanın en popüler kısa mesafe uçağı Boeing 737′nin gövdesinin iki ayrı yerden parçalandığını ancak kırılan noktaların kanattan uzak ğunu hatırlattı. Kanatlar arasındaki gövde kısmının çok sağlam bir çelik kutuyla güçlendirildiğine işaret eden gazete, bu alandaki yolcuların metal parçaları ya da enkaz arasında sıkışma ihtimalinin diğer alanlarda oturanlardan daha düşük ğu yorumunu yaptı. Geçen ay New York’ta Hudson Nehri’ne inen uçak olayında da gövde zarar görmemişti.

İKİYLE BEŞ SIRA ARASI

Analize göre, çıkışlara yakın olan yolcular daha çabuk dışarı çıkabiliyor. Gazete Columbia’da 159 kişinin öldüğü, 1995 tarihli American Airlines kazasını ve bu kazada kurtulan dört kişinin, kanatların üzerinde oturanlar ğunu hatırlattı.

Greenwich Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre de çıkıştan itibaren ikiyle beş sıra arasındaki koltuklarda yolcuların yangın halinde kaçma şansı daha yüksek. Ama bu koltuklarda oturanların hayatta kalmayla ölme ihtimali arasındaki fark belirgin biçimde azalıyor. Çıkıştan altı ya da daha fazla sıra uzağa oturanın ölme ihtimaliyse hayatta kalma ihtimalinden çok daha yüksek.

Kazaların büyük kısmı da kalkıştan hemen sonra ya da inişten kısa süre önce oluyor. Uçak yere makul inerse ölümler çarpma değil, sert iniş sonrasında yangın çıkınca oluyor. THY kazasında yangın çıkmaması, daha büyük facia yaşanmamasının da temel sebebi görülüyor.

Kaynak: www.herkestatilde.com