Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:08   Güncelleme : 13-11-2014 17:08

Tersaneler fire verdi

Ekonomik krizle birlikte güven bunalımı yaşayan armatörler, siparişlerini bir bir iptal ettiriyor.

Tersaneler fire verdi

Ekonomik krizle birlikte güven bunalımı yaşayan armatörler, siparişlerini bir bir iptal ettiriyor. Kriz öncesi 36 bin işçinin istihdam edildiği gemi inşa sektöründe bugün itibariyle işçi sayısı 28 bine düştü. 2008 yılını değerlendiren Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, her şeye rağmen 2009 yılından ümitli klarını açıkladı.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, 2008 yılındaki denizcilik ve gemi inşa sektörünü değerlendirdi ve 2009 yılı beklentilerini açıkladı. 2008 yılının başında Türkiye’nin gemi siparişlerinde dünya 4’üncülüğüne ulaştığını ifade eden Naiboğlu, yaşanan krizden sektörün çok etkilendiğini söyledi.

Naiboğlu, “Gemi inşa sanayinde sipariş sahibi 5 gemi yaptıracaksa 4’ünün opsiyonunu iptal etti. Bunun dışında talep ğu için tersanelerin sipariş almadan kendi adlarına başladığı gemiler var. Tersanecinin armatöre sattığı gemiler var. Ancak gemiler pahalı ğu için öz kaynakla karşılamak zor oluyor. O yüzden gemi inşa sanayini bankalar kredilendiriyordu. Küresel kriz gelince bankalar da frene bastı. Gemilerin bir kısmı da tersanelerde yarım kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı” .

EKK’DA GÖRÜŞÜLDÜ

Naiboğlu, kısa vadede neler yapılabileceği ile ilgili olarak Devlet Bakanı Nazım Ekren öncülüğünde Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplandığını, bununla ilgili bir rapor hazırlanacağını söyledi. Naiboğlu, Tuzla Tersanesi ve diğer tersanelerde durumun eskisi kadar iyi olmadığını belirterek, kriz nedeniyle 36 bin civarındaki işçi sayısının, bugün 28 bine düştüğüne dikkat çekti. Krizin deniz taşımacılığını da olumsuz etkilediğini ifade eden Naiboğlu, “Kuru yük taşımacılğı, petrol, konteyner ve dökme yük taşımacılğı 2008’de tepe yapmıştı. Yılın ilk 5 ayında umulmayacak noktalara ulaşmıştı. 2008’in başında zirve yapan taşımacılık, aynı yılın son aylarında maalesef kötü noktalara ulaştı” diye konuştu.

GÜVENSİZLİK VAR

her şeye rağmen sektörün 2009 yılında, bir önceki yıla göre daha iyi geçireceğini dile getiren Naiboğlu, “Denizcilik sektörü ekonomiden farklı bir şey değil. İyi ya da kötü yönde krizden en çabuk etkilenen sektör denizcilik sektörüdür. 2009 yılında krizin daha da kötüye gideceğini iddia edenler ya da tam tersini söyleyenler var. Benim gördüğüm ortada dönen bir para var. Bu para bir yerde duruyor. Şu anda sadece güven bunalımı var. Bu güven bunalımı aşılacak. Ticaret yavaş yavaş normale dönecek. Dolayısıyla taşımacılık ve denizcilik sektörü düzelecek” açıklamasını yaptı.

Türk Boğazları’nda güvenli gemi geçişini sağlamak amacıyla Türk Boğazları Gemi Trafik ve Bilgi Sistemi (VTS) projesinin fizibilite etüdünün yapıldığını ifade eden Naiboğlu, İzmir, İzmit, Mersin ve İskenderun Körfezi VTS projelerinin ihalesine bu yıl içinde çıkacaklarını açıkladı.