Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:09   Güncelleme : 13-11-2014 17:09

Adı yabancı, kendi yüzde 100 yerli

Temsa Global’in 323 mühendisi tarafından Adana ve Gebze Ar-Ge Merkezi’nde 3 yıldır üzerinde çalıştığı Avenue otobüsü pazarda yerini aldı.

Adı yabancı, kendi yüzde 100 yerli

Temsa Global’in 323 mühendisi tarafından Adana ve Gebze Ar-Ge Merkezi’nde 3 yıldır üzerinde çalıştığı Avenue otobüsü pazarda yerini aldı. Euro 4 Cummins çevreci motorlu Avenue, alçak tabanlı ve hafif kompozit malzemeden imal edildi. Konfor ve güvenliğin üst seviyede ğu Avenue, sınıfındaki rakiplerinden 800 kg daha hafif. Bu da kullanıcısına büyük oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.

2001 kriziyle Avrupa pazarına açılan ve 2008 yılında şirket unvanına Global’i ekleyen Temsa, hem Türkiye hem de Avrupa şehir içi toplu taşıma pazarına aynı isimle yeni aracını sundu. Türkçe “Bulvar” manasına gelen Avenue, dünya otomotiv tarihinde kompozit malzemeden imal edilen ilk araç olarak tarihe geçti.

TÜRK MÜHENDİSİ VE TÜRKİYE’NİN GURURU

Türk mühendislerinin 3 yıl Ar-Ge çalışmalarını yaptığı Avenue, zorlu testleri başarıyla geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde test amaçlı halkın beğenisine sunulan “yüzde 100 Türk Malı” Avenue, yolculardan da tam not aldı. 28 oturan,4 engelli olmak üzere toplam 102 yolcu taşıma kapasitesine sahip aracın sektörel basına tanıtımı Temsa’nın Altunizade Tesislerinde yapıldı.

Avenue, yüksek tavan, geniş iç hacmi, güçlü klima ve ısıtma sistemi, alçak ve düz zemini, ergonomik rahat koltukları ile 3 adet basamaksız geniş kapısıyla toplu taşımacılık sektörünün gözdesi olmaya aday.

Minimum işletme gideri, bakım kolaylığı, düşük maliyetli yedek parça imkânı, isteğe bağlı değişebilen teknik ve donanım özellikleriyle Avenue’da, ABS, ASR, kapıda sıkışmayı önleyen akıllı kapı sistemi, kapılar açıkken hareket etmesini engelleyen durak freni gibi güvenlik teknolojileriyle emniyetli yolculuk imkânı sunuyor.

EKSİK SEGMENT TAMAMLANDI

Sunum öncesi kısa bir konuşma yapan Pazarlama Müdürü Mehmet Çıkıncı, “Bu araç; zaten var ğumuz ancak, eksik ğumuz segmenttin bir ürünüdür. 12 metrelik toplu taşıma aracımız yoktu. Bu ilk ürünümüz. Toplu taşıma gün geçtikçe önemi artan bir pazar. Gerek belediyeler gerekse bu işi yapan özel halk otobüsü esnafı içinde hizmet kalitesini yükseltme adına yoğun çalışmalar yapılıyor. Buradaki hizmetin devamlılığını sağlamak en önemli konulardan biridir. Bu aracımızda hizmet kalitesini arttırmak için geliştirdik. Oldukça iddialıyız. Bu tanıtımın ardından da Türkiye turu başlayacak. Öncelikle büyükşehirler olmak üzere tanıtım turumuzda aracımızı kullanıcıların beğenisine sunacağız. Akabinde de yurt dışı operasyonlarımız olacak” .

ESTETİK VE KONFOR BİR ARADA

Daha sonra Avenue’nin tanıtım sunumunu Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü M. Ayhan Dayoğlu yaptı.

Dayoğlu, “Avenue, tasarımında kullanılan hafif kompozit malzemeler sayesinde, en üst düzeyde yakıt tasarrufu sağlıyor. Şasi ve gövde bağlantılarının mekanik olmasıyla daha kolay bakım imkânı sunan Avenue, seyir halinde girilen bozuk ve eğimli yollarda olası burkulmaları en aza indiriyor. Bu özelliği sayesinde seyahat konforunu korurken, kırılma ve çatlamalara karşı esnekliğini en üst düzeye çıkartıyor” .

BİNİŞ-İNİŞ KOLAYLIĞI

Avenue ile duraklarda kaybının önlendiğini ifade eden Dayoğlu, “İnsanlar toplu taşıma araçlarına binerken zorlanıyorlar. Araçlar durağa yanaştığında yolcu, 2 veya 3 basamak çıkarak araca binmek zorunda kalıyor. Çünkü bu araçlar kamyon şasesinden türetilmiş ekonomik olarak görülen araçlardı. Basamaklı araçlarda ayrıca duraklarda kaybı yaşanmasına neden oluyor. Temsa mühendisleri bunu dikkate alarak alçak tabanlı Avenue’yi geliştirdi. Aracın alçak tabanlı olması biniş ve inişleri kolaylaştırıyor. Yolcu araca zorlanmadan biniyor ve içeride düz koridorda rahatça ilerliyor. Bu da duraklardaki beklemeden dolayı kaybolan ı ortadan kaldırdığı gibi beklemeden dolayı kaybolan bir yakıtı da önlüyor” diye konuştu.

KAYNAK KULLANILMADAN İMAL EDİLDİ

“Tamamı Temsa Ar-Ge’deki Türk Mühendisler tarafından geliştirilen Avenue, şase ve gövde yapısında kullanılan paslanmaz ve kompozit malzemeleri ile daha uzun ömürlü ve hafif olarak üretildi” diyen Dayoğlu, aracın bağlantı yerlerinde hiç kaynak kullanılmadığını ve montajın paslanmaya dayanıklı cıvatalar ile yapıldığını söyledi. Kullanıcısına bakım kolaylığı sağladığını dile getiren Ayhan Dayoğlu, “Aracımız esnek bir yapıya sahip. Aracın motor kompenatları kolay ulaşılacak şekilde tasarlanarak bakım kolaylığı sağlandı. Olası bir kazada şasenin eğilmesi durumunda cıvatalar sökülüyor ve şase yenisiyle değiştirilebiliyor. Ayrıca 3.2 metre yüksekliğe sahip aracın iç yüksekliği de 2.6 metredir” .

Sunumun ardından Temsa kurmayları, Anevue ile birlikte sahaya çıktı.