Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:09   Güncelleme : 13-11-2014 17:09

Kara taşımacıları Şura’nın neresinde?

27 Eylül-1 Ekim’de yapılacak 10.

Kara taşımacıları Şura’nın neresinde?

27 Eylül-1 Ekim’de yapılacak 10. Ulaştırma Şurası hazırlıklarından memnun olmayan karayolu taşıma sistemi mensupları soruyorlar: Taşımacılar 10. Ulaştırma Şurası’nın neresinde?

Hazırlıkları süren 10. Ulaştırma Şurası’nda toplam payları yüzde 10’u bulmayan havayolu, denizyolu ve demiryolu taşıma sistemleri tüm unsurları ile yer alıyor. Öte yandan yüzde 90’ı aşan payı ile ülkemizde hatta dünyada ana taşıma sistemi konumundaki karayolu Şura’da sadece karayolları olarak ele alındı. Taşımacılar, çalışanlar, taşıma araçları, terminaller ve bunlarla ilgili hukuki mevzuat görmezden geliniyor.

1998 yılında yapılan 9. Ulaştırma Şura’sının üzerinden 10 yılı aşkın süre geçti. Şimdi önümüzdeki 15 yıl için bir yol haritası olacak yeni bir Şura’nın çalışmaları başlamış bulunuyor.

“Hedef 2023” sloganıyla yapılan 10. Ulaştırma Şura’sının hazırlıkları sürüyor. Karayolları, havayolları, denizyolları, demiryolları, kent içi ulaşım ve haberleşme konularında ayrı ayrı olmak üzere altyapı, operasyon, regülasyon ve Ar-Ge çalıştayları yapılacak.

Kent içi ulaşımın Ar-Ge çalıştayı bulunmuyor. İntermodal konusunda ise finansman, çevre, güvenlik ve lojistik çalıştayları yer alıyor. Şura’ya yönelik pek çok yetersizlik dikkati çekiyor ve ilgililerin buna yönelik çokça eleştirisi bulunuyor.

ALTYAPI-OPERASYON AYRIMI

Şura’nın iş planları incelendiğinde ilgili sistemlerin altyapı ve operasyon çalıştaylarının konu ayrımı yapılmasında zorluk yaşanıyor. Bazı konular aynı ya da benzer biçimde, hem altyapı, hem de operasyon çalıştayı içinde geçebiliyor. Bu durum bildiri sunulması, katılım, izleme ve yararlı sonuçlara ulaşma açısından olumsuzluk yaratıyor.

KENT İÇİ ULAŞIM ÇALIŞTAYLARI

Bu konudaki çalıştaylar büyük ölçüde karayolları ve kısmen de demiryolları çalıştaylarının şehir içine yönelik tekrarı gibi duruyor. Zaten bu yönüyle Ar-Ge çalıştayı da bulunmuyor. Şehircilik yönü de yetersiz görünüyor.

HABERLEŞME ÇALIŞTAYLARI

Bazen haberleşme, bazen de iletişim adı kullanılan konuda iletişimi oluşturan yayın, posta, telgraf, telefon başlıklarında kargo, kurye, faks, para ve kıymetli belge taşıma, radyo-televizyon, haberleşme sistemleri, video mesaj, dijital basın-yayın, telsiz iletişimi gibi konular altyapı, operasyon, regülasyon ve Ar-Ge çalıştaylarında bir arada ele alınıyor. Bu farklı konuların bir arada işlenmesi ise hayli zor görünüyor.

INTERMODAL ÇALIŞTAYLARI

Bu konu altyapı, üstyapı, regülasyon ve Ar-Ge çalıştayları yerine Finansman, çevre, güvenlik ve lojistik çalıştayları olarak ayrılmış. Çok önemli bu konuların diğerlerinden ayrı biçimde birer bütün olarak ele alınması çok yerinde. Her birinin varsa altyapı, operasyon, regülasyon ve Ar-Ge konuları kendi içinde ayrıca işlenebilir. Haberleşme çalıştayı için de bu yöntem uygun olabilir.

TAŞIMACILARIN YERİ

Havayolu, denizyolu ve demiryolu konularında her sistemin temel unsurlarına ilişkin altyapı, operasyon, regülasyon ve Ar-Ge konuları yanı sıra bu sistemlerin kullanacakları taşıma araçları ile bu sistem ve araçları işletecek taşımacılar da yer alıyor. Karayolları için ise yol ve ilişkin sistemleri dışında ne taşıma araçları, ne de taşımacılar yer alıyor. Belki intermodal konusundaki lojistik çalıştayı kara ulaştırması ve lojistikle ilgili karayolu taşımacıları için küçük bir teselli olabilir. Yolcu için ise hiçbir gündem yok.

Taşımacılar kendilerinin de konuşulacağı ve izleyebilecekleri bir Şura’yı arıyor ve soruyorlar: Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın ve ekibi bundan!..