Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:10   Güncelleme : 13-11-2014 17:10

Otokar treylerde yine bir ilk’e imza attı…

Avrupa Birliği ülkeleri; uluslararası taşımacılık yapan araçlar için ortak Avrupa Tip Onayı alınmasını zorunlu kıldı.

Otokar treylerde yine bir ilk’e imza attı…

Avrupa Birliği ülkeleri; uluslararası taşımacılık yapan araçlar için ortak Avrupa Tip Onayı alınmasını zorunlu kıldı. Otokar, semi-treyler araçları için tüm testleri başarı ile layarak “Avrupa Tip Onayı Sertifikası”nı almaya hak kazanan ilk semi-treyler üreticisi .

Otokar, Avrupa Birliği ülkelerinde taşımacılık yapan araçlar için zorunlu hale getirilen “Avrupa Tip Onayı” sertifikasını alan ilk semi-treyler üreticisi . Bu onay ile Otokar’ın Fruehauf ve Otokar markalarıyla ürettiği treyler ve semi-treyler araçları, 27 AB ülkesinde birden tescil edilebilecek.

Avrupa Tip Onayı; Avrupa için 29 Nisan 2009 tarihinde Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İngiltere, Avusturya, Lüksemburg, Finlandiya, Danimarka, Romanya, Polonya, Portekiz, Yunanistan, İrlanda, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya, Bulgaristan, Litvanya, Güney Kıbrıs, Malta olmak üzere 27 ülkede yürürlüğe giren yeni bir direktiftir.

Bu direktifte Avrupa’da tüm üreticilerin bu onayı alması için; araç sınıfına bağlı olarak yeni ve mevcut araç tipleri için ayrı ayrı olmak üzere, 2014 yılına kadar kademeli geçiş süreleri tanındı. Türkiye’de ise bu direktifin yönetmelik olarak yayınlanması için çalışmalar devam ediyor.

Bu direktifin yürürlüğe girmesi ile üreticilerin yetkili onay kuruluşlarının birinden Avrupa Tip Onayı almaları ve bu onaya istinaden uygunluk belgesi düzenlemeleri, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tescil için yeterli olacak. Üreticiler, artık her ülkeden ayrı ayrı tam araç tip onayı almak zorunda kalmayacak.

TÜRKİYE’DE VE AVRUPA’DA İLK OTOKAR

Otokar Treyler Mühendislik Müdürü Hüseyin Akbaşşirketin yine bir ilke imza atarak 2007/46/EC Avrupa Tip Onayı (EWVTA) direktifine göre zorunlu hale gelen Avrupa Tip Onayı’na, kararın Avrupa’da yürürlüğe girmesiyle beraber, üreticilere tanınan süreleri beklemeden, sahip ğunu söyledi.

Akbaş, “Avrupa Tip Onayı zorunluluğu getiren yasa, 29 Nisan 2009 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasa, tip onaylarının alınması için üretici firmalara, bu sınıftaki yeni ürünler için 2011, mevcut ürünler için 2013 yılına kadar süre tanıdı. Biz, Otokar olarak tüm üreticilerden daha hızlı ve proaktif bir şekilde çalıştık. Yaklaşık 1 yıl önce başlattığımız çalışmada Hollanda’nın yetkili Tip Onay kuruluşu RDW ile verimli bir işbirliği yürüttük. Semi-treyler araçlarımız için gerekli tüm testleri 15 Nisan 2009 tarihinde başarı ile ladık ve Avrupa Tip Onayı Sertifikası almaya hak kazandık. Otokar, semi-treyler ürün gamındaki araçları için Avrupa’daki ve Türkiye’deki treyler üreticilerinden de önce Avrupa Tip Onayı aldı ve bu onay ile Otokar, 27 AB ülkesinde treylerlerini tescil ettirmeye hak kazandı” .

AVRUPA TİP ONAYI NEDİR?

Tip Onayı, bir aracın sisteminin, aksamının veya ayrı teknik ünitenin ilgili yönetmeliklere göre test edilmesi, ülkelerdeki kanun ve yönetmeliklerle yetkilendirilmiş uzman kuruluşlar tarafından tescil edilmesidir. Araçların tip onayına sahip olması diğer AB ülkelerinde ğu gibi Türkiye’de de yasal zorunluluk. Araç üreticisinin ürettiği araç tipleri için onayının olması gerekmekte.

Tip onayları araçların ve aksamların tehlikeli olabilecek tüm bileşenlerinin asgari tasarım standartlarına göre yapılmasını düzenliyor. Ayrıca trafikte seyreden tüm araçların yaratabileceği tehlikelerin ve çevreye verebilecekleri zararları en aza indirmeyi amaçlamakta.

ONAYSIZ ARAÇ TRAFİKTE TESCİL EDİLEMEYECEK

Bu onayı alan şirket, ürettiği araçlarına ve aksamlarına tip onayı alarak satış yapabilmesinin teknik ve yasal ön şartını yerine getirmiş olmakta. Tip onayı olmayan araçların ülkemizde ve diğer Avrupa Topluluğu yasalarının geçerli ğu ülkelerde trafikte tescil edilmesi ve trafiğe çıkabilmeleri mümkün değildir.