Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:12   Güncelleme : 23-08-2019 13:49

Bariyerlerde AB standardı

Otoyollardaki çelik bariyerlerden kaynaklanan ölümlerin önüne geçmek için hayatî bir adım atıldı.

Bariyerlerde AB standardı

Otoyollardaki çelik bariyerlerden kaynaklanan ölümlerin önüne geçmek için hayatî bir adım atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, TSE ve üniversitelerin desteğiyle hazırlanacak rapor doğrultusunda dünya standartlarında oto korkuluk üretilecek. Çözüm önerilerini içerecek rapor, Ekim ayında toplanacak Ulaştırma Şûrası’nda gündeme getirilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü, oto korkuluklara (bariyer) Avrupa Birliği standardı getirmek için kolları sıvadı. Dünya standartlarında üretilecek yeni bariyerler sayesinde yol ayrımları ve kenarlarındaki güvenlik kaygısı ortadan kalkacak.

Hazırlanan projede Karayolları, Devlet Demiryolları, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türk Standartları Enstitüsü ve Bahçeşehir Üniversitesi ile ortaklaşa çalışacak.

Çözüm önerilerini de içeren kapsamlı rapor, Ulaştırma Bakanlığı’nın Ekim ayında yapacağı Ulaştırma Şûrası’na sunulacak. Böylece otoyol bariyerlerinin dünya standardında üretilebilmesi ve kullanılması için önemli bir adım atılmış olacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, hatalı bariyer kullanımından kaynaklanan ölümleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ilıcalı, “Bariyer üretiminde malzemenin türü, üretim için ihale edilen firma, işçinin yeterliliği ve işin denetlenmesi çok önemli. AB standartlarında bariyer üretilmeli ve denetlenmeli. Mesela oto korkuluklarda sertifikalı eleman çalıştırma zorunluluğu yok. Ancak böyle hayati bir öneme sahip malzemenin üretiminde mutlaka bu işin eğitiminin alınması lazım. Piyasada anlayan da anlamayan da bu işi yapıyor. Daha ucuz fiyatı veren değil bu güvenliği sağlayacak firmalara iş verilmesi lazım” .

Prof. Dr. Ilıcalı, ülkede oto korkulukların testlerinin yapılabilmesi için gerekli laboratuarın olmadığına da değinerek, şunları kaydetti: “Testler ülke dışında yapılıyor. Bir amacımız da böyle bir laboratuarın ülkemizde kurulması için adım atmak. Çalışmamız, Türkiye’deki bütün yolları kapsayacak. Çünkü yolun şekline göre bariyer kullanılması hayatî önem taşıyor. Şûraya sunacağımız rapordan sonra beklentimiz, Karayolları’nın kullandığı oto korkuluklarla ilgili şartnamelerin veya bunların seçim kriterleriyle ilgili kuralların yeniden gözden geçirilip tekrar yazılmasının sağlanması.”

, , , , ,