Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:12   Güncelleme : 13-11-2014 17:12

İhracatçının gözü gümrükte

Rusya ile yaşanan gümrük krizinin bugün sona ermesi bekleniyor.

İhracatçının gözü gümrükte

Rusya ile yaşanan gümrük krizinin bugün sona ermesi bekleniyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye ziyareti sırasında imzaladığı protokolle gümrüklerde Türk mallarına uygulanan 'tam kontrol' uygulamasını 17 Ağustos Pazartesi kaldırılmayı taahhüt etmişti.

Artık iki ülke arasında 'basitleştirilmiş gümrük hattı' hayata geçecek. Böylece Türk TIR'ları Rusya gümrük kapısından eskisi gibi kolaylıkla geçebilecek, haftalarca sınırda bekletilmeyecek. Türk ihracatçısı ise daha önce imzalanıp bozulan protokollerden dolayı temkinli bir bekleyiş içerisinde.

Rusya, 2008 Ağustos ayında Türk mallarına uygulamaya başladığı 'tam kontrol' ile Türk ihracatçılara gümrük kapılarında adeta kök söktürüyor. Kuyrukta bekleyen bazı gıda maddeleri uzun süre yollarda kaldığı için bozuluyordu. Günlerce kuyruklarda denetime tabi tutulan Türk TIR'larının bundan böyle gümrüklerden çok daha kolay geçiş yapması bekleniyor.

17 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan 'basitleştirilmiş gümrük hattı' uygulamasının tüm taşıma türlerini ve malları içermesi hedeflenmişti. Uygulamanın gönüllü esasına dayanması, aracısız, şeffaf ve öngörülebilir olması, herhangi bir haksız rekabete yol açmayacak biçimde işletilmesi ve dış ticaret erbabına ilave yük getirmemesi üzerinde mutabakata varılmıştı.