Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:12   Güncelleme : 13-11-2014 17:12

Rusya sözünde durmadı

Türkiye ile Rusya arasında büyük sorun teşkil eden gümrük krizine dair Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan arasında protokol imzalanmasına rağmen uygulamanın ilk gününde sorun aşılamadı.

Rusya sözünde durmadı

Türkiye ile Rusya arasında büyük sorun teşkil eden gümrük krizine dair Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan arasında protokol imzalanmasına rağmen uygulamanın ilk gününde sorun aşılamadı.

Putin'in Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'den Rusya'ya giden malların Rusya gümrüklerinde beklemeden, elektronik ortamda önceden bildirimle rahatlıkla geçebilmesi için bir anlaşma imzalanmış ve 17 Ağustos itibariyle bu anlaşmanın devreye konulması kararı alınmıştı. Dün uygulamanın ilk günü olmasına rağmen sorun aşılamazken, Türk malları yine Rus gümrüklerinde kaldı. Putin Türkiye ziyaretinde "Deniz ve karadan gelen Türk malları için Rusya'da iki yeşil koridor açılacak. Böylece Türk mallarının girişi kolaylaşacak" demişti.

Konuyla ilgili sektör temsilcilerin görüşleri şöyle:

DİNÇŞAHİN: YENİDEN GÖRÜŞME OLMALI

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin: Rusya-Türkiye arasında imzalanan anlaşmalarda gümrük konusuna dair bir anlaşma imzalandı fakat taşımacılık sorunun çözümüne yönelik bir anlaşma gerçekleştirilmedi. Sorunun çözümüne yönelik yapılması gereken şey yeniden üst düzey bir görüşme olmalı. Biz her ortamda sorunumuzu dile getiriyoruz ancak bir türlü çözüm bulamadık. Sorunumuzu ancak iki ülke arasında yapılacak üst düzey görüşmelerle çözebileceğiz.

Gümrük için bir anlaşma yapıldı. Fakat ihracatçı ticaret yaparken ne kadar bedel ödeyecek, malını taşıyacak araç bulmakta ne kadar zorlanacak bunlara bakmak lazım. Araç bulamayınca alternatif olarak aktarmalı araçları tercih edecekler. Farklı yöntemlere başvuracaklar. Bu da ihracatçının maliyetini artıracak. Yani gümrük krizi çözülse de taşıma sorunu maliyet olarak ihracatçıya yansıyacak.

Rusya'ya yönelik taşıma yapan 150-200 firmamız Mart ayından bu yana işini yapamıyor. Yani 5 bin tane araç şu anda beklemede. Zaten küresel kriz taşımacıları yeterince etkiledi. Bir de Rusya sorunu eklenince durumları daha da zorlaştı. Bu yüzden bu sorunun bir an önce çözüme ulaştırılması gerekiyor.

TOLUNAY: RESMİ YAZI İLETİLMEDİ

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay: "Bizim Rusya'ya yaptığımız deri ihracatı konusunda büyük sorunlarımız var. Türkiye'den Rusya'ya giden mallar için bir takım garip uygulamalar başladı. Ben İstanbul gümrük başmüdürüyle görüştüm. Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın uygulamasına yönelik resmi bir yazının kendilerine iletilmediğini söylediler. Müsteşarlıkla da görüştüm. Onlarda böyle bir anlaşmanın ğunu ancak resmiyeti için teyit beklediğini bildirdiler. Yani bu uygulamanın başlayıp başlamadığı konusunda kesin bir bilgi yok. Rusya makamlarıyla yapılan görüşmelerimizde de gümrük sıkıntısının Rusya'da yapılan kayıt altına alma işlemlerinden kaynaklandığını söylediler. Bize bu durumun kısa süre sonra düzene gireceğine dair de söz verdiler. Şu an bizim deri ürünlerimizin Rusya girişinde hala sıkıntı var. Sorunumuz çözülmüş değil.

GÜLLE: MALLARIMIZ GİREMEDİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle: Gümrük konusunda sağlanmış bir mutabakat var ortada. Bugünden (dünden) itibaren elektronik ortamda önceden haber verme yöntemiyle mallarımızı Rusya'ya gönderebileceğiz. Ancak bugün (dün) itibariyle önceden bildirilmiş bir malımızın elini kolunu sallayarak Rusya'ya girmesi gibi bir durum yok. Uygulamanın ilk gününde mallarımız giremedi. Ancak ben bir haftalık süre içerisinde bu uygulamanın sonuçlarını vereceğini düşünüyorum. Biz tekstilde zaten çok öncelerden sorunlar yaşıyorduk. Daha önce mallarımız gümrükte bekleyince şikâyetler artarak devam ediyordu.

Serap GÜNEŞ AYDIN - DÜNYA