Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:13   Güncelleme : 13-11-2014 17:13

Rusya ile kriz aşıldı

Rusya ile bahar havası sürüyor.

Rusya ile kriz aşıldı

Rusya ile bahar havası sürüyor. Moskova’da Rus Nakliyeciler Derneği (ASMAP) ile bir araya gelen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yönetimi geçiş belgesi sorununu aştı.

ASMAP Başkanı’nın aynı da Rusya’nın ulaştırma bakan yardımcısı da ğunu ifade eden UND Yönetim Kurulu Tamer Dinçşahin, “Görüşmelerin sonunda 2012 yılına kadar geçerli bir protokol imzaladık. Bu yıl için 3 bin geçiş belgesi ve yeni oluşturulan 1250 transit, 500 de üçüncü ülke belgesi konusunda anlaştık. Yeni oluşturulan transit belgenin özelliği, sınırsız olması. Yani talep edildiği müddetçe alabileceğiz. Böylece özellikle Kazakistan, Özbekistan gibi ülke taşımalarında sıkıntı çekmeyeceğiz” .

ASMAP yönetiminin, ‘Bize bu kadar belge gerekli değil. Bunları alıp camlara, duvarlara asacak halimiz yok’ ğini belirten Dinçşahin, taşımada Türk ve Rus nakliyecisinin 3 yıllık paylaşımını da şu sözlerle aktardı: “Artık pazarda Türk-Rus kavgası yapmama konusunda anlaştık. Rus taşımacısı da pazardan payını alacak. Zaten, bir kısım Türk firması, Rusya’da Rus firması olmuş durumda. Rus nakliyecisi, 2010 yılı için mevcut pazardan yüzde 25 pay alacak. 2011 yılında bu paylarını yüzde 30’a çıkarma konusunda gayret göstereceğimizi beyan ettik. 2012’de ise taşımaların payını yüzde 65 Türk, yüzde 35 Rus taşımacıya paylaştırma sözü verdik. Onlar, 2010 için %70’e 30, 2011 için %60’a 40, 2012 için ise %50’ye %50 istiyorlardı. Bunu bir protokola bağladık. Her 4 ayda bir de toplanma kararı aldık. İlk toplantıyı da ekim ayında Türkiye’de yapmaya karar verdik.”

İstanbul’da Rusya ofisi açılıyor

Rusya ile ortak işbirlikleri ve aktivasyonlar konusunda da anlaştıklarını vurgulayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, ASMAP’ın, UND bünyesinde bir temsilci bulunduracağının altını çizerek, “İstanbul’da bir ofis açılıyor. Rus ya da Türk taşımacıların sorunları bu ofiste görüşülüp, çözüme bağlanacak. En geç 7 Eylül’de belgelerimiz geliyor ve dağıtıma başlayacağız. Rus nakliyeciler de biz de mutluyuz. 3-4 yılımızı programa bağladık. Böylece Rusya sorunu ortadan kalkmış oluyor. Rusya, inşallah bizim için daha iyi bir pazar olacak” diye konuştu.

Selçuk ONUR – www.lojiport.com