Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:13   Güncelleme : 13-11-2014 17:13

Erdoğan; Ulaşımda, 2023 milat

Ulaştırma Şurasının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının Türkiye ulaşımında milat olduğunu söyledi.

Erdoğan; Ulaşımda, 2023 milat

Ulaştırma Şurasının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının Türkiye ulaşımında milat ğunu söyledi. Ulaşım ve haberleşmeye çok büyük önem verdiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Biz o tarihe kadar Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız” .

Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında köprü ğuna değinen Başbakan Erdoğan, 350 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımlarının yapılacağını açıkladı. Erdoğan yaptığı konuşmada; demiryolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığı üzerinde durdu.

Ulaşımdaki yatırımların yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Toplantının ana başlığı Hedef: 2023 olarak belirlenmiş. 2023 bizim için bir milat. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Biz o tarihe kadar Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız. Bu millet bunu başarır, başarmaması için hiçbir sebep yok. Hedeflerimizi gerçekleştirmek adına, bıkmadan usanmadan, yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 25 yıl içinde 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme alt yapı planlıyoruz. Bunu neyle yapacağız kaynak? Yap-İşlet-Devret modeliyle, genel bütçe imkânıyla yapacağız” .

HIZLI TRENE AĞIRLIK VERİLECEK

“Bizler Bağdat-Hicaz demiryolunu inşa etmiş, İstanbul’u çok uzak şehirlere bağlamış bir kültürün varisleriyiz. Türkiye, demiryolu ulaşımında Cumhuriyetin ilk yıllarına göre çok geride kaldı” diyen Başbakan Erdoğan, göreve geldikleri günden beri demiryolu ulaşımına ağırlık vererek devlet politikası haline getirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, “Hızlı tren projelerini başlattık. 2009 yılı Mart ayında Ankara-Eskişehir hattını devreye aldık ve Ankara – Eskişehir arasında ulaşım 1 saat 25 dakikaya indi. Şu anda Türkiye, Avrupa’da 6., dünyada 8. sıraya geldi, geliyor. Hedefimiz önümüzdeki dönemlerde hızlı tren uygulamasını, otomobille 14 saate kadar olan yerlere ulaştırmak istiyoruz. Şu anda hükümet olarak bunun temellerini atıyor çalışmalarını yürütüyoruz. Demir yoluyla yük taşımada da büyük bir atılım içerisindeyiz” .

VATANDAŞIM ARTIK UÇAĞA BİNİYOR

Türkiye’de geçmiş yıllarda uçağa binmenin lüks ğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, sivil havacılık sektöründe yaptıkları iyileştirme ile Türk halkının rahatlıkla uçak seyahati yaptığını kaydetti. “Bu ülkede uçağa binmek lükstü, biz bunu buradan çıkardık. Artık vatandaşım uçağa biniyor” diyen Başbakan Erdoğan, havacılık sektöründeki büyüme dünyada yüzde 5 iken, bu oran ülkemizde yüzde 30’a kadar çıktığını ifade etti.

DENİZ TAŞIMACILIĞI

“Yapacağımız çok iş var, kararlıyız bunları da gerçekleştireceğiz” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Deniz yollarını yeniden ele aldık. Deniz taşımacılığını canlandırdık. Türkiye gemi ve yat üretiminde dünyanın lider ülkeleri arasına girmiş durumda. 21. yüzyılın bilişim çağı ğundan hareketle, ulaştırmayı artık bilişimden bağımsız ele almadık, almıyoruz. Kargo, insan ulaşımı kadar bilginin ulaşımı, datanın aktarımı da büyük önem kazandı. Bilişim yatırımlarını da ıyla yenilemeye başladık. Daha yakın da ülkemizde 3G uygulamasını başlattık. Hedefimiz en kısa da 4G teknolojisini de ülkemize kazandırmak. Bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin göstergeleri, yollarının kalitesidir, ulaştırma ağlarının uzunluluğudur çeşitliliğidir. Biz ulaştırmayı bu bakış açısıyla ele aldık.”