Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:15   Güncelleme : 13-11-2014 17:15

Geçiş belgesi krizine son!

Çeşme, Pendik ya da Mersin’den kalkan Ro-Ro gemileri ile İtalya’ya ulaşan kara nakliyecilerine İtalya’dan müjdeli haber.

Geçiş belgesi krizine son!

Çeşme, Pendik ya da Mersin’den kalkan Ro-Ro gemileri ile İtalya’ya ulaşan kara nakliyecilerine İtalya’dan müjdeli haber. İtalya’ya vardığı limanda, yoluna Grimaldi’nin gemileri ile devam eden taşımacılar ‘Port to Port’ (Limandan Limana Geçiş) belgesi dışında hiçbir belge kullanmadan Avrupa’nın her noktasına ulaşabilecek. Bu, sınırlı sayıda verilen belge krizinin aşılması anlamına da geliyor.

Grimaldi Group, acente ve müşterileriyle 13. buluşmasını İtalya’nın Sardunya Adası’nda gerçekleştirdi. 4 gün süren etkinlikte yeni işbirliği ve yatırım olanakları araştırılırken, biz de üç yıldır devam eden ancak geniş kitlelere duyurulmadığına inandığımız bir olanaktan haberli k. Akdeniz içindeki uğrak limanlarının sayısını gün geçtikçe daha da artıran, dünyanın en büyük araç taşıma filosuna sahip Grimaldi, kota sorununu rafa kaldıran bir taşıma modeli geliştirmiş.

İtalya hükümetinin de desteklediği yöntemde deniz yoluyla giden nakliyeciler, özel bir belge olan ‘Limandan limana geçiş belgesi’ni kullanıyor. İtalyan hükümeti, şu an yılda 30 bin adet olarak sunulan bu belgeyi talep halinde sınırsız sayıda da verebiliyor. Ancak, krizin hız kesmeden yaşandığı şu günlerde 30 binleri aşan belge sayısına ihtiyaç yok gibi gözüküyor.

Grimaldi’nin ‘Short Sea Service’i, Avrupa’nın en önemli limanlarına çok hızlı bir şekilde bağlantı sağlayabilecek bir yöntem olarak öne çıkıyor. Mevcut durumda, UN Ro-Ro ve Ulusoy’un Ro-Ro gemileri Trieste’ye çalışıyor. Farklı olan, Trieste’den sonra diğer Avrupa ülkelerine devam edebilmeleri olacak. Kara nakliyecisi İspanya’ya, Portekiz’e gidecekse geçtiği bütün ülkeler için transit belgeye ihtiyacı var. Trieste’den sonra Grimaldi’yi kullanırsa, limandan limana alacağı belge sayısı sınırsıza yakın ğu için buralara ek bir belge kullanmasına gerek olmadan ulaşabilecek.

SHORT SEA İLE NASIL GİDİLECEK?

Türkiye’den kalkan Ro-Ro’daki araçlar Trieste’de indi; ilk liman Livorno. Eğer short sea hizmeti kullanılırsa, buraya gitmek için bir transit belgeye ihtiyacı olmayacak. Limandan limana belgesi ile yoluna devam edecek. Diyelim ki, Livorno’dan da Barselona’ya gidiyor. Dolayısıyla bu kadar yolu hiçbir belge kullanmadan aşmış olacak. Karayolundan gitseydi, hem İtalya transit belgesini, hem de İspanya belgesini kullanacaktı. Bu durumda da mevcut belgeleri süratle erimiş olacaktı.

Feribotu kullanmayan, yani sadece Pendik, Mersin ya da Çeşme’den Trieste’ye giden bir nakliyeci, eğer Fransa’ya gidecekse, ya karayolundan İtalya’yı transit geçmek zorunda. Ya da dorsesini trene yükleyip, Avusturya üzerinden yoluna trenle devam etmek mecburiyetinde. Bunlar öncelikle artı para demek.

Ayrıca, karayolu ile Fransa’ya giderse İtalya transit belgesine ihtiyacı var, bu sınırlı. Fransa dozvolasına ihtiyaç var, bu da sınırlı. Fransa’dan İspanya’ya devam edecekse, bir de İspanya dozvolasına ihtiyacı var. Yani, 3 belge gerekiyor. Grimaldi’nin Short Sea servisini kullandığı bir sonraki ülkeye feribotla devam edecekse, indiği limanlardan Trieste, Ancona, Bari, Venedik’ten İtalya’nın batısındaki 3 limana Salerno, Livorno, Cenova limanlarına geçmek için transit belgeye ihtiyacı kalmayacak. Feribotu kullanacağı için ‘limandan limana’ belgesini alacak. O belgeyle bir sonraki limana gidecek ve oradan feribotuna binecek. Kontrol esnasında da port to port belgesi ve feribot biletinin gösterilmesi yeterli.

GETİRİLERİ NE OLACAK?

Güzergâh öncelikle kazandıracak. Yeni Avrupa Birliği kurallarına bir şoför haftada 8 saatten fazla araç kullanamıyor. Siz Trieste’ye feribotla gittiniz. Trieste’den Livorno 550 kilometre. Bunu da feribotla 5-6 saat içinde alabilirsiniz. Limana girdikten sonra da, Barcelona’ya 19 saatte gidersiniz. Yani indiğiniz noktaya kadar araç kullanmamış oluyorsunuz. Karayolu ile gidilseydi, daha fazla yakıt yakması, daha çok yol gidip, daha uzun süre araç kullanması; belge sorunları olacaktı. Belki de iki şoför kullanması gerekecekti.

NASIL YARARLANILACAK?

Bu servis 3 yıl önce Grimaldi Lines, Minoan Lines ve Finnlines tarafından başlatıldı. Ancak, 3 seneye göre şu anda gemi sayısı çok daha fazla. Nakliyeci, hangi Ro-Ro firması ile İtalya’ya giderse gitsin; bu üç kuruluşun Türkiye’deki acentesi olan Egekont, bundan sonraki kısmı biletlendiriyor. Yani nakliyeci, Türkiye’den Ro-Ro’ya binerken, İtalya bölümü için de Egekont’tan bilet alıyor. Bir diğer alternatif de, İstanbul’dan Yunanistan’ın Patras limanına geçip, Patras’tan Avrupa’nın her noktasına iki günde ulaşmak.

Selçuk ONUR – www.lojiport.com