Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:15   Güncelleme : 13-11-2014 17:15

Kadıköy-Kartal Metrosu 2011’de hizmette

Kadıköy- Kartal arasını 29 dakikaya indirecek ve her gün 1 milyon yolcuyu hızlı, konforlu bir şeklide taşıyacak metronun kazı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

Kadıköy-Kartal Metrosu 2011’de hizmette

Kadıköy- Kartal arasını 29 dakikaya indirecek ve her gün 1 milyon yolcuyu hızlı, konforlu bir şeklide taşıyacak metronun kazı çalışmaları büyük ölçüde landı. Anadolu Yakasının trafik ve ulaşım sorununu büyük ölçüde çözecek Kadıköy – Kartal Metro Hattı 2011 yılında İstanbulluların hizmetine sunulacak.

Kazı çalışmalarında sona yaklaşılan hatta tünel Kartal İstasyonu’na uzandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle, Kartal Taş Ocakları mevkiinden Ağustos ayında zemine sürülen TBM’in (köstebek) zemini kırarak Kartal İstasyonu’ndan çıktı. Çok sayıda basın mensubunun izlediği törende İtalya İstanbul Başkonsolosu Massimo Rustico ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu da yer aldı.

YERİN ALTINDA BİNLERCE İSİMSİZ KAHRAMAN ÇALIŞIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ulaşım ve trafik sorununa çözüm yolu olan raylı sistem hatlarına 2011 yılında bir halka daha ekleneceğini belirterek, Kadıköy-Kartal arasını 29 dakikaya indirecek olan 22 kilometrelik metro hattının her gün 1 milyon yolcuyu hızlı ve konforlu bir şeklide taşıyacağını söyledi. 2005 yılında temeli atılan metroda kazı çalışmasının büyük ölçüde landığını, elektromekanik işlerin de lanmasının ardından 2010 yılında deneme sürüşlerinin başlayacağını anlatan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Tamamlandığında toplam uzunluğu 52 bin 896 metre olacak tünellerin 38 bin 537 metresinin kazısı landı. Bu hat boyunca 4 TBM makinesinin yanı sıra, klasik kazı metoduyla da çalışmalar sürüyor. 2 bin 450 isimsiz kahraman yerin 45 metre altında 24 saat esasıyla gece gündüz demeden çalışıyor. Şu anda bizim bulunduğumuz noktaya kadar kazı işlemleri lanıyor. Bu metro hattına 10 Temmuz’da gelmiştik. O günden bugüne 11 bin 300 metre daha tünel kazıldı. Yani 113 günde çok ciddi bir kazı çalışması başarıldı.”

MODERNLEŞMESİNİN GÖSTERGESİ

2 milyar TL’ye mal olacak Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın kara, deniz, hava ve raylı ulaşım hatlarına entegre olacağını ve 2,5 dakikada bir yapılacak metro seferleriyle saatte tek yönde 70 bin yolcu taşınabileceğini vurgulayan Başkan Topbaş, hatta günde ortalama 100-150 metre tünel kazı çalışması yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“16 istasyondan oluşan metro hattı Pendik Kaynarca’ya kadar uzatacağız. Bu hat Kadıköy Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nda Marmaray ve Banliyö hattıyla, Kozyatağı İstasyonu’nda Dudullu-Bostancı Metro Hattı’yla, Kaynarca İstasyonu’nda ise Pendik-Sabiha Gökçen Havaalanı-Sultanbeyli Metro Hattı’yla entegre olacak. İstanbul'da Marmaray’ın da devreye girmesiyle Kartal’dan Sarıyer’e ve Atatürk Havalimanı’na 79 dakikada, Taksim’e 57 dakikada, Olimpiyat Stadı’na 89 dakikada, Yenikapı’ya 49 dakikada, Otogar’a ise 60 dakikada gidilebilecek. Ayrıca, New York metrosunu inceleyerek İstanbul’da sefer aralığını 70 saniyeye indiren bir sistem geliştirdik. Seyrantepe’deki vagon istifleme sahasında vagonlar merkezden sürücüsüz bir şekilde istiflenebiliyor. Toplu taşıma ve özellikle metro, İstanbul’un modernleşmesinin bir göstergesidir. Bizler burada tarihe tanıklık ediyoruz. Burada çalışanların çektiği zahmetler ve bizleri yaptığı dev yatırımlar, bizden sonraki kuşakların konforlu ve rahat yaşamına, hızlı ulaşımına sebep olacak.”