Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:15   Güncelleme : 13-11-2014 17:15

Hava ambulanslara jet ödeme

Sosyal Güvenlik Kurumu, acil hastalar için kullanılan helikopter ambulanslara jet ödeme yaptı.

Hava ambulanslara jet ödeme

Sosyal Güvenlik Kurumu, acil hastalar için kullanılan helikopter ambulanslara jet ödeme yaptı. SGK, uygulamanın başladığı geçen bir yıllık sürede 2 bin 500 hastayı acillere yetiştiren hava ambulanslarına 24 bin lira erken para verdi.

5 ay erken yapılan ödemeyle hastaların imdadına yetişen hava ambulansları daha çok kalp krizi, beyin kanaması, böbrek yetmezliği, yeni doğan bebek gibi vakaları taşıyor.

Türkiye sağlık sistemindeki dönüşümün önemli parçalarından olan hava ambulansları ilk kez 28 Ekim 2008 tarihinde Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 komutasında hizmet vermeye başladı. 6 ilde 7 helikopterle hizmet sürdüren hava ambulans sistemine son olarak 10 helikopter ambulans dahil . Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Antalya, Erzurum ve Diyarbakır'da hizmet veren helikopter ambulanslara ilaveten Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Çanakkale, Konya, Samsun, Trabzon ve Van'da hastaları taşıyacak helikopter ambulanslar eklendi.

HELİKOPTER AMBULANSIN SAATİ 10 BİN LİRA

Projenin ilk etabında 7 helikopterli Hava Ambulans Sistemi, ülke genelinde 1.545 hasta taşıdığı için hükümetin sisteme verdiği önem arttı. Bir saatlik uçuş maliyeti 10 bin lira olan helikopter ambulanslara yıllık ödeme yapılmasına rağmen 5 ay erken ödeme yapıldı. Aralık ayında verilmesi gereken 24 bin liralık ödenek öne alındı.

İKİ JET AMBULANS, YILBAŞINDA HASTA TAŞIYACAK

Hava ambulans filosuna katılmak üzere uçak ambulans ihalesi de yapıldı. Türk Hava Kurumu'nun da katıldığı ihaleyi iki jetle hasta taşımak için en düşük fiyatı veren firma kazandı. Jet ambulanslar için prosedürlerin yılbaşına kadar lanacağı ve 2010'da hasta taşımasının başlayacağı belirtiliyor. Böylelikle helikopter ambulanslardan daha hızlı olan ve gece uçuş imkânı bulunan jet ambulanslar da acil hastaların imdadına uçacak. Saniyelerin önem taşıdığı vakalarda hayat kurtarma uçuşlarının yolu açılacak.