Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:17   Güncelleme : 13-11-2014 17:17

Kızılay Söğütözü metro hattıında ışık göründü

Kızılay Çayyolu Metro Hattı’nın Kızılay - Söğütözü arası ikiz tünelleri tamamlandı.

Kızılay Söğütözü metro hattıında ışık göründü

Kızılay Çayyolu Metro Hattı’nın Kızılay - Söğütözü arası ikiz tünelleri landı. TBM (Köstebek) makinesi ile delme ve betonlama işlemlerinin yapıldığı tünellerin son aşaması, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

Başkent’in farkı noktalarında dev yatırımlara imza attıklarını belirten Başkan Melih Gökçek, “Ankara’nın altında ne kadar büyük bir çalışma ğunu ancak, yerin altına inince anlıyorsunuz” .

Büyükşehir belediyesinin 44 kilometrelik metro çalışmaları, Başkent’in 4 ayrı noktasında devam ederken, Kızılay - Söğütözü istasyonları arası Metro ikiz tünelleri de, düzenlenen bir törenle birleştirildi. Delme ve betonlama işlemleri TBM Makinesi (Köstebek) tarafından landı. Kızılay Necatibey İstasyonu arasını Golf araçları ile gezen Başkan Melih Gökçek, Necatibey çıkış noktasına kadar giderek, burada birleştirmenin lanması törenine katıldı.

ÇALIŞMALAR 24 M YERİN ALTINDA

Kızılay Makas İstasyonu’ndan yerin 24 metre altına inen Başkan Gökçek ve beraberindekiler, yapımı lanan tünelin Necatibey İstasyonu’na kadar olan bir km’lik kısmını gezdi. Necatibey İstasyonu’nda ise, kendilerini bekleyen ve son aşamada olan TBM Makinesinin Söğütözü İstasyonu’na kadar olan ikiz tünelin birleştirilmesi törenini gerçekleştiren Başkan Gökçek, birleştirme işleminin ardından, tünelin diğer ucunda elinde Türk Bayrağı ile duran işçiyi alkışlarla karşıladı.

Başkan Gökçek, “Kızılay – Söğütözü Metrosu’nda tünelin son adımına geldik. TBM Makinesi, tünelin öbür ucundan burada birleşti. Dolayısıyla, Kızılay –Söğütözü Hattı’ndaki kaba inşaat, istasyonlar hariç ıyla bitmiş . Ankara’mız için hayırlı olmasını diliyorum” .

Çayyolu Metro Hattı’nın toplam uzunluğunun 16,6 kilometre, bağlantısı yapılan Söğütözü – Kızılay istasyonları arasının ise, 4,5 kilometre ğunu hatırlatan Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda buranın elektromekanik inşaatının yapılması gerekiyor. Bu da otomatikman 1,2 Milyar dolar civarında paraya ihtiyaç ğunu gösteriyor. Bunun için de mutlak anlamda hükümetimizin desteğine ihtiyacımız var. Yapmış ğumuz temaslarda, inşallah bu 1-2 ay içerisinde Ulaştırma Bakanlığı’nın kanununda yapacağı değişiklikle, metronun kendileri tarafından devamı noktasında yetki alacaklar. Bu yetkiden sonra geriye kalan kısmının bitirilmesi için kaynağın bulunması noktasında inşallah hükümetten destek bekliyoruz. İnşaatın başladığı tarihten itibaren de 18 ay içerisinde metro çalışmalarımız biter. İlk önce Sincan Metrosu’nu arkasından Keçiören Metrosu’nu, onun arkasından da Söğütözü’ne kadar hat ve ondan sonra da Çay Yolu Metrosu’nu açacağız. Ayrıca Mamak’ta da tramvay yapılmasına yönelik çalışmalarımız var”

Dev yatırımlara imza attıklarını kaydeden Gökçek, Yukarıdakilerin yerin altında böyle bir çalışma ğunu tahmin bile edemediklerinin altını çizdi ve “En büyük dileğim, Metro’nun lanması ve çok daha güzel bir Ankara” açıklamasında bulundu.

Fevzi Öztürk - Ankara / Ulaşım Gazetesi.com