Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:18   Güncelleme : 13-11-2014 17:18

Denizlerin yeni gücü: Marinegas

İpragaz, bir yılı aşkın süredir sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, denizcilere yepyeni bir enerji kaynağı, çevre dostu LPG’yi sundu.

Denizlerin yeni gücü: Marinegas

İpragaz, bir yılı aşkın süredir sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, denizcilere yepyeni bir enerji kaynağı, çevre dostu LPG’yi sundu. Marinegas, çevreci özelliğinin yanı sıra yaklaşık %40’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor.

LPG sektörünün lideri İpragaz, 50 yıllık tecrübesiyle yine bir ilke imza attı ve yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, teknelerde LPG kullanımına yönelik olarak geliştirdiği iki yeni ürünü piyasaya çıkardı: Marinegas engine ve marinegas cuisine.

Türkiye’nin imzalamış ğu Kyoto protokolü çerçevesinde izlediği çevreci yaklaşıma uygun bir sistem olan İpragaz Marinegas, çevre dostu LPG sayesinde deniz kirliliğine yol açmıyor. LPG birçok Avrupa ülkesinde, teknelerde alternatif çevreci yakıt olarak yer buluyor. Örneğin; hassas bir yapıya sahip olan Venedik lagünü için oluşturulan proje kapsamında, lagündeki teknelerin %20’sinin LPG yakıtlı tekneye dönüştürülmesi hedefleniyor. Ülkemizde de, 21.10.2006 tarihli İç Su Araçları Yönetmeliği madde 29’da belirtildiği üzere, iç sularda temizlik sağlanmak amacıyla teknelerde LPG’li motor kullanımı destekleniyor.

Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya gibi Avrupa’da birçok ülkede örnekleri olan ve güvenilirliği kanıtlanmış bir sistem olan marinegas sistemi sayesinde; tekne tipi, motor gücü ve kullanım şartlarına bağlı olarak benzine göre %40’lara varan tasarruf sağlanıyor. Ayrıca, LPG benzinden daha az oranda yanmayan bileşen içerdiğinden, motorda kalıntı bırakmıyor ve motorun ömrünü uzatıyor. İstenildiği mevcut yakıt sisteminin de kullanılabilir durumda olması, kullanıcıya istediği yakıtı seçme şansı veriyor.