Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

Yıldırım: Sektörde uluslararası rekabete var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tüm gemi inşa piyasalarında keskin bir rekabet olduğunu söyledi.

Yıldırım: Sektörde uluslararası rekabete var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tüm gemi inşa piyasalarında keskin bir rekabet ğunu söyledi. Bakan Yıldırım, “Sektörlerde, denizciliğimizi her alanda hak ettiği yere taşıyabilmek için yoğun ve meşakkatli bir yoldasınız. Yolunuz açık olsun” .

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gemi Mühendisleri Odasının Kartal Titanic Business Hotel'de düzenlenen 55. kuruluş yıl dönümü gecesine katıldı. Yıldırım, Gemi Mühendisleri Odası’nın 55. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla verilen yemekte yaptığı konuşmada da hızla kalkınmakta olan Türkiye'de tabii, beşeri ve iktisadi tüm kaynakların akılcı bir şekilde harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Çevreye, kültürel ve turistik değerlere zarar vermeksizin, kıyılardan da azami ölçüde yararlanılması gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, bunun bir yolunun deniz ulaşımını canlandırmak, diğer yolunun ise tersane, liman, marina ve benzeri tesis yatırımlarının gelişmesini sağlamak ğunu ifade etti.

Gemi inşa ve işletmeciliği sektörlerinin her uluslararası rekabete maruz kaldığını vurgulayan Yıldırım, bu nedenle sektörün dünyada ulusal normlardan ziyade uluslararası normlara göre yönlendirildiğini ve her ülke için askeri, ticari ve sosyal açıdan değişik fakat özel bir öneme sahip ve bu nitelikleriyle daima korunmaya mazhar ğunu anlattı. Yıldırım, kara listede olan deniz taşımacılını beyaz listeye geçirdiklerini belirterek, Türk deniz taşımacılığının dünyada başarılı hale geldiğini kaydetti.

Son 6 yılda gemi inşa sanayinin Türkiye'de önemli bir konuma ulaştığını vurgulayan Yıldırım, gemi inşa sektörünün tek başına ülkelerin istihdamını artıran, teknolojik ve stratejik açıdan da vazgeçilmez ve ülkeleri refaha ulaştıran lokomotif sektör ğunu bildirdi. Dünyada tüm gemi inşa piyasalarında keskin bir rekabet ğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde var olma iddiasında olan her ülkede ve de ülkemizde, verimliliklerin yükseltilmesi, tersane birleşmelerinin ön plana alınması, tersanelerimizin teminat ve finans sağlayacak yeni ortaklar bulmaları şüphesiz çok önemlidir. Tüm bunlardan hareketle, hizmet ettiğiniz sektörlerde, denizciliğimizi her alanda hak ettiği yere taşıyabilmek için yoğun ve meşakkatli bir yoldasınız. Yolunuz açık olsun.”

Gecede daha sonra Gemi Mühendisleri Odasında 25. ve 40. yıllarını dranlara ödülleri verilirken, 50. yılını dranlar da ödüllerini Bakan Yıldırım’dan aldı.