Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

Türk sivil havacılıkta pilot ihtiyacı artıyor

Uçuş Okulu Genel Müdürü Erdoğan Cabıoğlu, Türkiye’de pilot açığının önümüzdeki beş yılda azalmayacağı aksine artacağını söyledi.

Türk sivil havacılıkta pilot ihtiyacı artıyor

Uçuş Okulu Genel Müdürü Erdoğan Cabıoğlu, Türkiye’de pilot açığının önümüzdeki beş yılda azalmayacağı aksine artacağını söyledi. Cabıoğlu, bu ihtiyacı şimdiden görüp hazırlıklı olunması ve yeterli pilotun yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de ihtiyaçtan dolayı 250’si oturma izinli, 400 civarında yabancı pilot çalıştığını kaydeden Cabıoğlu, ihtiyacı karşılamak için dünyanın çeşitli ülkelerinden pilot getirip, uçurtmak zorunda kalındığını vurguladı.

Pilot ihtiyacın karşılanmaması halinde Türk semalarında yabancı pilotların uçtuğu bir manzarayla karşı karşıya kalınacağını ileri süren Cabıoğlu, “Bunun için bir an önce ülkemizin yetiştirdiği pilotlara öncelik verilmelidir. Türk sivil havacılık sektörü dünyada hızlı bir büyüme göstermektedir. Şu anda 250 olan yolcu uçağı sayısının 2023 yılında 750’ye ulaşacağı öngörülmektedir. Buna bağlı olarak da pilot ihtiyacı hızla artacaktır”

Profesyonel pilotluk için standart eğitim süresinin 15 ay ğunu ve bu sürede 805 saat teorik, 207 saat pratik eğitim verildiğini anlatan Cabıoğlu, şunları söyledi:

“Eğitim sonrası adaylar Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yapılan sınava katılıyor, başarılı olanlar ise dünya çapında geçerli Havayolu Taşıma Lisansı (ATPL) alabiliyorlar. Sektörün büyümesine paralel pilot ihtiyacının her geçen yıl artmaktadır. THY’nin bu yıl 200 pilot istihdam edeceğini düşünüyorum. Diğer havayolu şirketlerinin de yılda ortalama 300-400 pilota ihtiyaç duymaktadırlar. Pilot açığı Türkiye’de önümüzdeki beş yılda azalmaz, artar. Bunu şimdiden görüp yeterli pilot adayını yetiştirerek ihtiyacı karşılayabiliriz.’’