Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:22   Güncelleme : 13-11-2014 17:22

Sektörün Avrupa’ya açılan kapısı: UND Deniz

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), 2002 yılında gündeme getirdiği ve o günden bugüne çalışmaların devam ettiği deniz taşımacılık şirketi resmen hayata geçirildi.

Sektörün Avrupa’ya açılan kapısı: UND Deniz

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), 2002 yılında gündeme getirdiği ve o günden bugüne çalışmaların devam ettiği deniz taşımacılık şirketi resmen hayata geçirildi. Türkiye – Fransa arasında 2 gemi ile Ro-Ro taşımacılık hizmeti verecek UND Deniz Taşımacılığı A.Ş.’nin ilk seferi Nisan ayında yapılacak.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin ve Başkan Yardımcısı Hakan Keleş’in hazır bulunduğu imza törenine TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu ve sektör mensupları katıldı. UND adına protokolü Tamer Dinçşahin imzalarken, Toulon Ticaret Odası adına Epic Shiping Direktörü Mr. Nicholas Wahite imza attı.

UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, tören öncesi proje ile ilgili bilgi aktardı. Belirlenen hatta 57 bin 735 aracın taşıma gerçekleştirdiğini dile getiren Kaya, projenin sektöre büyük kolaylık sağlayacağının altını çizdi. Tekirdağ - Toulon limanı arası 1300 mil ğunu ifade eden Kaya, Türkiye’den çıkan Ro-Ro gemisinin 72 saatte Fransa’ya ulaşacağını söyledi. Kaya, “2 gemi ile haftada 2 sefer düzenleyeceğiz. Gemilerimiz 420 araç kapasitelidir. Araçlar denizden giderken, şoförlerimiz de havayolu ile Toulon limanına ulaşacak. Ayda planlanan sefer sayısı 8, yılda ise 96 sefer olarak planlandı. 130 bin m2 alana sahip olan Toulon limanı, Marsilya Limanının 60 km doğusunda, A50 otobanına 3 km ve Toulon Ticaret Odasına ait bir limandır. Hattın sektörümüze sağlayacağı avantajları büyük” .

7 GEMİDEN 2’Sİ UND’NİN HİZMETİNDE

Epic Shiping Direktörü Mr. Nicholas Wahite, konuya ilişkin şöyle konuştu: “Epic Shiping şirketi, 2004 yılında birkaç şirketin birleşmesiyle kuruldu. Bu şirketlerinde geçmişlerine bakacak olursak, 80’li yıllara dayanıyor. Bu şirketlerin deneyimleriyle de ileri doğru gidecek. İş kolumuzu özellikle iki kola ayırıyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi özellikle Uzakdoğu. Petrol ve gaz taşımacılık işi yapıyoruz. Avrupa’daki işlerimize baktığımızda da özellikle Ro-Ro çalışmaları yapıyoruz. Gemilerin ı kendi şirketimize ait. Avrupa’nın doğusunda ve batısında çalıştırdığımız 7 tane gemimiz var. Bu gemilerle 2005 yılından beri çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda 5 tane geminin operasyonlarla ilgili işlerini üzerimize almayı düşünüyoruz. UND’ye iki tane araç ile destek vereceğiz.”

KISA SÜREDE SONUÇLANDI

Konuşmasına “Söylenecek çok şey var” diye başlayan UND Başkan Yardımcısı Hakan Keleş, projenin sektöre büyük kazanımlar sağlayacağını söyledi. UND’nin her alternatif projeler geliştirdiğinin altını çizen Keleş, karayolunda yaşanan sıkıntılardan dolayı 7 ay önce programlarına aldıkları Toulon limanı projesinde finale yaklaştıklarını ifade etti. Keleş, “Türkiye ürettiğini satan bir ülkedir. Dolayısıyla derneğimizin de alternatif güzergâh ve alternatif maliyetleri geliştirmek gibi bir misyonu var. Kısa süre önce programımıza alarak çalışmalarına başladığımız Toulon limanı projesinde bugün sona yaklaştık. Sektörümüze ve tüm Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

21 BİN ARACIN TAŞINMASI HEDEFLENİYOR

UND Başkanı Tamer Dtinçşahin, Avrupa’ya açılacak yeni bir güzergâh/kapı olacak bu hat Türk taşımacılarının geçiş belgesi ve diğer tarife dışı engellerden dolayı yaşadığı sıkıntıları hafifleteceğini söyledi.

Dinçşahin, “Aynı da Türk mallarının hedef pazarlarına daha rekabetçi fiyatlarla ve daha hızlı şekilde ulaştırılmasına büyük katkı sağlayacak. Hat elbette Ro-Ro piyasasında da rekabetçi bir denge oluşmasına ve taşımacılarımızın bu alandaki seçeneklerinin artmasına da imkân verecek. UND olarak bu hattı oluşturmak amacıyla “UND Deniz Taşımacılığı A.Ş.” isimli bir şirket kurduk. İlk seferini Nisan ayı başında yapmayı planladığımız hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanı’nı kullanılacağız. Projede maksimum kapasitede yılda 19.000 – 21.000 aracın taşınması hedefliyoruz. Sürücülerin Toulon’a ulaşımı ise havayolu ile sağlanacak” .

“Biz bu hattı seçerken Türk taşımacısının taleplerini ve hedef ülkelere olan dış ticaretimizi göz önünde bulundurduk” diyen Dinçşahin, taşıma hattında hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payının 23.5 milyar Dolar ile %23, ithalatımız içindeki payı ise 22.5 milyar Dolar ile %16 ğunu ve bu ülkelere 2009 yılında yaklaşık 58.000 adet sefer gerçekleştirdiklerini söyledi.