Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:23   Güncelleme : 13-11-2014 17:23

Yıldırım: EGERAY Projesi tamamlanıyor

EGERAY Projesi kapsamında temin edilen banliyö setlerinin deneme sürüşleri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Ankara’da başlatıldı.

Yıldırım: EGERAY Projesi tamamlanıyor

EGERAY Projesi kapsamında temin edilen banliyö setlerinin deneme sürüşleri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Ankara’da başlatıldı. Bakan Yıldırım, teslim alınan tren setlerinin test sürüşlerinin başlamasıyla birlikte projenin lanma sürecine girildiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İZBAN A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Duman ve diğer yetkililerle birlikte İZBAN A.Ş. tarafından EGERAY için teslim alınan tren setinin test sürüşlerini başlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, test treninde açıklamalarda bulundu.

Günde yarım milyondan fazla İzmirliyi taşıyacak EGERAY projesinin iki hattan oluştuğunu belirten Bakan Yıldırım, “Alsancak-Cumaovası Güney Hattı bu yıl içinde, Aliağa-Alsancak Kuzey hattı ise gelecek yıl hizmete girecek” .

TEŞKİLAT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Büyükşehirlerin kent içi toplu taşıma sorunlarına da değinerek Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerin toplu taşıma sorunlarının raylı taşıma projelerinden geçtiğini ancak altyapı maliyetleri kça yüksek olan raylı taşıma projelerinin Büyükşehir belediyeleri bütçelerince karşılanmasının zor ğunu söyledi.

Yıldırım, bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapılarak Bakanlığın görevleri arasına “Büyükşehirlerde toplu taşıma projeleri gerçekleştirmek” maddesinin de ekleneceğini kaydetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuyla ilgili kanun tasarısının TBMM’de Komisyondan geçtiğini ve Genel Kurul aşamasında ğunu sözlerine ekledi.

KOCAOĞLU, TEŞEKKÜR ETTİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “İzmir’in toplu taşıma projelerine yaptıkları katkılardan dolayı Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” .

HIZ TESTLERİ YHT HATTINDA YAPILIYOR

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da EGERAY Projesi ve bu kapsamda temin edilen tren setleriyle ilgili bilgiler verdi. Banliyö tren setlerinin maksimum test hızının 160 kilometre ğunu ve bu nedenle setlerin hız testlerinin Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında yapılacağını söyleyen Karaman, daha sonra setlerin İzmir'e götürüleceğini ve dinamik testlerin EGERAY banliyö hattında yapılacağını belirtti.

Proje kapsamında 22 adet istasyonun metro standardında yeniden inşa edildiğini ifade eden Karaman, toplam 33 banliyö setinin Egeray'da hizmet vereceğini, 33 setin toplam bedelinin 123 Milyon Avro ğunu kaydetti. İlk iki tren setinin geçen ay geldiğini, sonraki 4 setin de Haziran ayı başına kadar Ankara'ya getirileceğini anlatan Karaman, bu yılın sonuna kadar toplam 20 adet setin Türkiye'de olacağını, geriye kalan 13 setin ise Şubat 2011 tarihine kadar Türkiye'ye getirilmesinin planlandığını kaydetti.

EGERAY Projesi ile; kuzeyde Aliağa'dan başlayarak, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havaalanı ve Cumaovası'na kadar toplam 30 istasyon ile 79 km’lik bir hatta metro standardında hizmet verecek. Başlangıçta, yılda 200 milyon yolcuya hizmet verilmesi hedefleniyor. Seyahat süresi Alsancak-Aliağa kesiminde 60 dakika, Alsancak-Cumaovası kesiminde 26 dakika, Aliağa- Cumaovası arasında ise 86 dakika olacak.

Ayrıca, EGERAY hattı boyunca, tüm hemzemin geçitler, karayolu alt-üst geçidi ile demiryolu tüneli haline getirilerek, trafik sıkışıklığının ve kazaların önüne geçilecek. Karşıyaka'da 3 km'lik ve Şirinyer' de 1.2 km lik demiryolu tünellerinin üstleri herkesin istifade edebileceği sosyal ve kültürel alanlar olarak değerlendirilecek. Diğer taraftan, ana hat trenleri ve hafif raylı sistemin EGERAY'la entegrasyonu sağlamak üzere, akıllı bilet sistemi kullanılacak.