Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:23   Güncelleme : 13-11-2014 17:23

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler gelişiyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas beldesinden Suriye’ye demir yolu ile refrakter (ateşe dayanıklı demir) malzemesi ihracatına yeniden başlandı.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler gelişiyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas beldesinden Suriye’ye demir yolu ile refrakter (ateşe dayanıklı demir) malzemesi ihracatına yeniden başlandı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Suriye ile Türkiye arasındaki vize uygulamasının kalkması ile özellikle sınır illerindeki ticaretin önemli derecede arttığını söyledi.

Vali Lekesiz, “Özellikle ilimiz ile Suriye arasında son yıllarda ticari ilişkilerden önemli gelişmeler yaşanıyor. Bölgemiz demir çelik sektörü açısından önemli potansiyele sahip. Bölgemizdeki sanayicileri için özellikle Ortadoğu pazarı da önemli. Bu gün buradan Suriye’ye yapılan ihracatın hayırlı olmasını diliyorum” .

Payas’ta 2000 yılında Suriyeli Shahba Steel ile oluşturduğu partnerlik anlaşmasıyla ilk ihracatını yapan Metkom, 10 yıl sonra bu kez 3 ülkeye refrakter malzemesi ihraç etmeye başladı. Metkom metalürji firması, 10. kuruluş yıl dönümüne rastlayan ihracat işlemini, düzenlediği törenle gerçekleştirdi.

Metkom Metalürji ortaklarından Hacı Öbek, Suriyeli partneriyle 10 yıl önce burada Suriye’ye ilk ihracatlarını yaptıklarını hatırlatarak “Aradan geçen 10 yıl içerisinde hem ticaret hacmimiz arttı hem de ülke sayısı da arttı. Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının kalkması ile özellikle sınır ticaretinde artış olmaya başladı. İşadamları olarak hükümetimizin girişimlerini olumlu buluyoruz ve krizin aşıldığı şu günlerde Suriye’ye yeniden ihracat yapmanın onurunu yaşıyoruz.” .

Shahba Steel Yönetim Kurulu Başkanı Agop Azelian ise “Türk şirketiyle 10 yıldan bu yana önemli çalışmalar yaptık. Özellikle Türkiye ekonomisi ve çalıştığımız Hatay bölgesi Suriye için önemli bir pazar” diye konuştu.

Payas tren garında düzenlenen törene Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, METKOM ve Shahba Steel firmaları temsilcileri katıldı.